IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки, виновни за финансовата криза, бяха осъдени от американски регулатор

Някои са продавали лоши ценни книжа на кредитни съюзи в САЩ, а други са обвинени в манипулиране на Libor

10:34 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;JPMorgan Chase &amp; Co. e една от банките, обвинена в манипулиране на Libor.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

 JPMorgan Chase & Co. e една от банките, обвинена в манипулиране на Libor. Снимка: Ройтерс

Morgan Stanley, Morgan Stanley Capital I Inc, Barclays, Bear Stearns (поделение на JPMorgan Chase & Co), Credit Suisse Group, Royal Bank of Scotland Group и UBS са продавали лоши ценни книжа на корпоративните кредитни съюзи Southwest и Members United, съобщава Националното управление на кредитните съюзи на САЩ (National Credit Union Administration, или NCUA), цитирано от Ройтерс.

Американският регулаторен орган повдигна обвинения срещу Morgan Stanley и осем други банки за продажбата на ипотечни облигации на стойност почти 2,4 млрд. долара на двата кредитни съюза, които в последствие фалираха.

Goldman Sachs Group Inc, Wachovia Corp (поделение на Wells Fargo & Co) и Residential Funding Securities (сега Ally Securities) също са продавали лоши ценни книжа на Southwest, разкрива NCUA.

Корпоративните кредитни съюзи Southwest и Members United са платили повече от 416 млн. долара за ипотечните облигации на Morgan Stanley и повече от 1,9 млрд. на другите обвиняеми.

В заведеното дело от NCUA в окръжния съд на Манхатън, съдиите казват, че банките са предали неверни сведения за връзката между поемането на емисиите и последващата продажба на ипотечните ценни книжа.

NCUA твърди още, че предлаганите документи на продадените книжа на фалиралите кредитни съюзи са съдържали твърдения, които не са били истина или в които са били пропуснати съществени факти.

Според регулатора банките са „пренебрегнали насоките за поемане на емисиите в тези документи“ и в резултат ценните книжа се оказали по-рискови, отколкото първоначално са били представяни.

Същевременно JPMorgan Chase & Co., Barclays Plc, Credit Suisse Group AG и 10 други световни банки бяха осъдени от NCUA за това, че незаконно са манипулирали лихвения процент Libor, пише Bloomberg.

Базираният в град Александрия, щата Вирджиния, регулатор съобщи, че вчера е завел дело срещу банките в окръжния съд в Канзас.

Тяхната предполагаема манипулация „доведе до загуба на доход от инвестициите и другите активи, притежавани от пет фалирали кредитни съюза - U.S. Central, WesCorp, Members United, Southwest и Constitution“.

Банките са обвинени, че са давали погрешна информация, когато са отговаряли на всекидневните запитвания на Асоциацията на британските банкери, които анкетират банките за лихвения процент по междубанковите кредити Libor в диапазон от 10 различни валути.

Неверните сведения позволили на банките да „излекат печалби от инвестициите си, които били свързани към Libor, да намалят разходите си по кредитите, да заблудят пазара за истинското състояние на своята кредитоспособност, както и да лишат инвеститорите от лихвените плащания, на които те имат законно право“, гласи обвинението на NCUA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още