IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bankia се върна на пазарите

Банката продаде петгодишни необезпечени облигации за 1 млрд. евро

15:34 | 13.01.14 г.
Bankia се върна на пазарите

Спасената от държавата испанска банка Bankia се завърна на пазарите с гръм и трясък тази седмица, като сложи край на продължилия близо две години период на финансова суша с продажбата на петгодишен необезпечен дълг за 1 млрд. евро, предаде Ройтерс.

Това подсили и надеждите, че компанията може да се освободи от държавната си собственост.

Британски и местни фондови мениджъри и хедж фондове подкрепиха втория по големина испански кредитор, като осигуриха по-голямата част от поръчките на облигации за 3,5 млрд. евро, получени въпреки купона от едва 3,5%.

Испанското правителство, което държи около 70% от Bankia чрез компанията-майка BFA, разполага с време до 2017 г., за да върне банката в частни ръце, въпреки че според инвестиционни банкери в Мадрид това може да стане и по-рано, ако възстановяването ѝ набере скорост, като е възможно държавата да започне да продава дела си още към края на 2014 г.

Успешното завръщане на Bankia на международните финансови пазари е сериозна точка на обрат, след като местните банки бяха осакатени от срива на имотния сектор през 2008 г., принудил няколко от тях да потърсят спасителна помощ от държавата.

През 2013 г. Bankia отчете най-голямата загуба в испанската корпоративна история - 24 млрд. евро, заради провизии за заеми за имоти. В очакване на европейската проверка на балансите на банките и стрес тестовете по-късно тази година кредиторите набират финансиране при благоприятни нива, докато могат.

При множеството въпросителни около бъдещето си Bankia бе изтласкана от пазара, но това се промени през есента на миналата година, когато се стабилизира доходността по испанските държавни облигации.

От банката заявиха, че са били сигурни, че пазарът ще я подкрепи, но не са очаквали подобен интерес. За момента тя не се нуждае от набиране на допълнително необезпечено или обезпечено финансиране, но внимателно ще следи пазара за добри възможности, посочва говорител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още