Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Банките не са твърде големи, за да фалират, а твърде слаби, за да оцелеят

Според нов доклад на МВФ са нужни фундаментални промени както в бизнес моделите на банките, така и в структурата на системата

Банките не са твърде големи, за да фалират, а твърде слаби, за да оцелеят

Снимка: архив Ройтерс

Една трета от най-големите банки в най-богатите страни в света са толкова слаби, че проблемите им не могат да бъдат решени дори с оздравяване и повишаване на лихвените проценти, заяви Международният валутен фонд в нов доклад, представен в сряда.

Една трета от европейските банки с активи за общо 8,5 трлн. долара и една четвърт от американските банки с активи за общо 3,2 трлн. долара са в категорията „твърде слаби, за да се възстановят“, заяви МВФ, цитиран от MarketWatch.

“Това предполага нуждата от фундаментални промени както в бизнес моделите на банките, така и в структурата на системата, за да се гарантира жизнена и здрава банкова система“, каза фондът в актуализиран доклад за глобалната финансова стабилност.

Още по темата

Като цяло балансите на банките са по-силни, отколкото са били преди финансовата криза. Но слабата банкова рентабилност се явява като ключово предизвикателство, което няма да бъде решено чрез циклично възстановяване.

Банките трябва да генерират печалба, за да поддържат устойчиви нива на капитала през неблагоприятни икономически цикли. Въпреки това възвръщаемостта на банките от активи се е възстановила само отчасти от кризата насам.

Банките в еврозоната по-конкретно печелят по-малко от половината от средната си печалба през периода 2004-6 г. Това отчасти се дължи на предизвикателната икономическа среда и ниските, дори отрицателни, лихвени проценти, каза МВФ.

Регулаторите са ограничили и банковата активност в бизнеса на капиталовите пазари.

Приходите от поддържането на пазара и търговията с деривати са с една трета по-ниски, отколкото през периода преди кризата, сочат оценките на МВФ.

Провизиите срещу загуби при кредитите също водят до по-слаба рентабилност, особено в Европа, която изостава след САЩ при намирането на решения на лошите заеми.

Макар че множество анализатори казват, че увеличаването на регулаторния капитал е изиграл роля за слабата рентабилност, общата възвръщаемост по собствения капитал се е понижила с 11,4% за големите европейски банки и с 3% за американските банки.

Докладът на МВФ призовава за спешни и цялостни действия, подчертавайки, че реформите, особено в много европейски страни, „вече не могат да бъдат отлагани“.

„В някои случаи слабите банки ще трябва да си отидат, а банковите системи – да се свият“, заключава докладът.

Централните банкери могат да помогнат, като приключат с програмата от реформи, без значително да увеличат общите капиталови изисквания.

Европа трябва да използва новия си орган за оздравяване на банките гъвкаво, когато се появи риск за финансовата стабилност.

Следва да се обмисли и намаляване на праговете за пряка рекапитализация на жизнеспособните европейски банки в рамките на Европейския механизъм за стабилност.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (54)

   1| 2| 3| 4| 5| 6    
0
 
3
 
54
Сините камъни до: Сините камъни
преди 5 години
Няма профилна снимка
Парите са средство за търсене на еквивалент на положен труд. Самите пари не са труд, те не създават нищо. Банките са учреждения, които са застанали между хората и с измама властват над тях.
0
 
1
 
53
преди 5 години
Няма профилна снимка
Не ми се започва пак с теории от преди месеци, но когато се осъзнае, че пари няма, хората ще са свободни. И за да не са свободни, им се предлагат шоута, от рода на оня брадър ли, какъв беше, за да не се огледат и да задават въпроси. Пари, няма. Няма банка, която да докаже, че ти е дала пари, защото пари няма. Има ли смелчаци да се опитат да го направят? Аз имам познати, които го правят, но не в България. Надявам се и у нас да се разбере техниката. Банката ти дава средство, прави услуга за по-лесно комуникиране между хората и бизнеса. Но тя пари не дава, дава средство
0
 
1
 
52
Сините камъни до: supertrader
преди 5 години
Няма профилна снимка
Има банков империализъм.
2
 
3
 
51
supertrader до: Mavi Goz
преди 5 години
Няма профилна снимка
Пък много ги разбирате, какъв капитализъм ще се рестартира - няма такова обществено устройстройство - капитализъм. Има социализъм , фашизъм но капитализъм няма и няма и да има. Истинското обществено устройство е - даваш - пулучаваш, това е истинския обществен строй. Измите са да все клонинги на робовладелчеството , а демокрацията им е приятелка - първа.Демокрацията е *** система която да симулира избора на робовладелеца от самите роби и робите да кротуват защото един вид сами са си избрали робството и робовладелеца.
4
 
2
 
50
преди 5 години
Обяснил съм всичко започвайки с една статия на проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970Трябва да се прочете книгата на проф. Валентин Катасонов - Световна кабала или Ограбване по еврейски

Още от Европа
Войната в Украйна е провалила потенциално сливане между UniCredit и Commerzbank