Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Банките предупреждават, че не са готови за климатичния тест на ЕЦБ

Регулаторът вече изрази притеснението си, че кредиторите изглежда не са готови за справяне със задаващите се рискове

Банките предупреждават, че не са готови за климатичния тест на ЕЦБ

Снимка: Bloomberg L.P.

Ключов момент в развитието на европейските регулатори рискува да завърши с провал, след като банките в еврозоната предупредиха, че няма да успеят да си набавят клиентските данни, от които се нуждаят, навреме за предстоящия догодина климатичен стрес тест. Това показва проучване в индустрията, проведено от Bloomberg. 

Европейската централна банка (ЕЦБ) вече изрази притеснението си, че кредиторите изглежда не са готови за справяне със задаващите се рискове от променящото се време и поскъпването на въглеродните емисии. Институцията увеличи натиска върху индустрията, като миналата седмица стана ясно, че е изпратила документи до банките, в които съобщава, че ще иска данни за това как ще се представят балансите им до 2050 г. Регулаторът също така планира да проучи връзката между печалбата и въглеродния риск на портфолиото на кредиторите, допълват запознатите.

Залозите са големи и банките, които изостават, рискуват да получат завишени капиталови изисквания, което на свой ред може да остави по-малко за акционерите.

Още по темата

Проучване сред 20 водещи банки на континента показа почти единодушен консенсус, че индустрията няма да е готова с данните до 2022 г. до голяма степен заради това, че нужните клиентски данни ще са налични поне година по-късно. Затова банките лобират с искане резултатите да не стават публични.

Джо Лок, финансов  инструктор към Fitch Ratings в Лондон, казва, че получава множество молби за помощ от банкери, които не се справят с правилата за рисковете, свързани с околната среда, социалната дейност и управлението (ESG). 

“Банките са под значителен натиск от своите регулатори за това, което трябва да направят, какво трябва да покажат, какви са плановете им”, коментира тя. Според нея “никой не е сигурен откъде да започне”.

В същото време от  Fitch посочват, че индустрията трябва да е готова за вероятността да има допълнителни капиталови изисквания, свързани с климатичния риск. “Може да видим нещата да започнат с някакъв вид добавки или буфер, или просто повече номинални разходи върху капитала”, коментира Лок. 

Това може да изяде от средствата на акционерите и клиентите. Банките може да се окажат принудени да орежат дивидентите или да въведат по-високи такси за заемателите, чийто климатичен риск увеличава капиталовите изисквания. Разходите по финансиране на банките може също да се увеличат.

ЕЦБ вече даде да се разбере, че не е доволна от напредъка на индустрията.  Управителят Кристин Лагард каза през юли, че “значително мнозинство” от банките, следени от надзора на банката, “не отговарят” на очакванията. Също така според проучване на ЕЦБ самите банки признават, че 90% от данните им за климата или не отговарят, или отговарят само частично на очакванията на регулатора.

 Финансовият сектор е изправен пред особено големи регулаторни очаквания, където търпението вече е на изчерпване. Промяната в настроенията си пролича миналия месец, когато стана ясно, че звеното за управление на активи на Deutsche Bank е разследвано в САЩ и Германия за предполагаемо спекулиране със екологичния дневен ред.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 1 месец
Климатически стрес-тестове за бамки? Да си представят балансите за 30 години напред? За пореден път се убеждавам, че за да оцелее Европа, ЕС трябва да бъде унищожен, а зеленашите и техните политически слуги избeсени като бeсни пцета !!!
3
 
2
 
1
преди 1 месец
Банките предупреждават, че не са готови за климатичния тест на ЕЦБ > А BLM и ЛГБТ тестове ще държат ли?

Още от Европа
Меркел: Ако Шолц стане канцлер, мога да спя спокойно