Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Банките в ЕС ще могат да събират извънсъдебно необслужвани задължения

Новият механизъм ще се прилага за бизнес кредитите и ипотеките за жилища, които не са основни за кредитополучателите

Банките в ЕС ще могат да събират извънсъдебно необслужвани задължения

Снимка: Pixabay

Банките в Европейския съюз (ЕС) ще получат възможност да събират извънсъдебно просрочени задължения по кредити, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС. Механизмът обхваща бизнес кредитите, както и ипотечни кредити, но само ако обезпечението не е основно жилище на кредитополучателя, уточняват от Съвета в съобщението си.

Постоянните представители на страните членки са одобрили позицията на Съвета по предложение за обща рамка и минимални изисквания за извънсъдебния механизъм за възстановяване на средства по кредити, гарантирани с обезпечение, в случай че кредитополучателят не е в състояние да ги изплати, посочва се в съобщението.

Ефективното извънсъдебно изпълнение може да спомогне да се избегне натрупването на необслужвани кредити, тъй като предоставя на банките правни инструменти за по-бързо възстановяване на обезпеченията, посочват от Съвета на ЕС.

Ускореното извънсъдебно събиране на необслужвани кредити ще се договаря между банката и всеки потребител поотделно, става ясно още от съобщението. Механизмът ще се прилага само за бизнес кредити. Потребителските кредити се изключват, както и тези, при които за обезпечение се използва основното жилище на кредитополучателя.

В случай, че този нов механизъм е бил договорен между страните и кредитополучателят спре да изплаща кредита, обезпечението се оценява и се продава (чрез частна продажба или публичен търг) или се усвоява (чрез прехвърляне на собствеността на кредитора). Така кредиторът ще получи постъпления, за да покрие непогасената сума.

ЕС поставя и някои условия, за да заработи този механизъм. Кредиторът ще е задължен да даде известно време на кредитополучателя да направи дължимите плащания и да избегне принудителното изпълнение. Кредитополучателят получава правото да оспори пред съд изпълнението или правото на кредитора да пристъпи към изпълнение по обезпечението. Кредиторът,също така, задържа постъпленията само до размера, необходим за покриване на непогасените суми по кредита. Остатъкът се изплаща на кредитополучателя или на други кредитори, предвижда механизмът.

Дава се и възможност на държавите членки да решат сами дали след усвояването на постъпленията от обезпечението кредитът ще се счита за напълно уреден, дори и средствата да не достигат за покриването му.

Предстои Съветът, Комисията и Парламентът да преговарят по новите правила. Очаква се ЕП да приеме своята позиция по темата.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Споразумението за глифозата докара на Bayer загуба от 9,5 млрд. евро