IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Швейцария с 4,1% по-малко местни служители през първото полугодие

Компаниите се борят с продължителната среда на ниски лихвени процент и силна конкуренция

13:32 | 01.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Банките в Швейцария са намалили местната си работна сила с 4,1% през първото полугодие, след като компаниите се сливат и намаляват разходите, за да спрат спада в рентабилността. Това сочи проучване на основната асоциация на банките в страната, цитирано от Bloomberg.

Общо 3 454 работни места са били съкратени, заяви Асоциацията на швейцарските банкери в годишния си доклад за индустрията, представен в четвъртък. Броят на работниците се е понижил с 1% до 103 041 души през 2015 г.

„Продължаващата среда на ниски лихвени проценти и силната конкуренция води до значителен натиск върху маржовете“, казва асоциацията в доклада. „Натискът се засилва допълнително от увеличаващите се разходи“.

Първата половина на годината е белязана от икономически и геополитически несигурности и пазарна волатилност, които натежават на настроенията на инвеститорите, казват от асоциацията. Обемът на търговия е намалял с 8,7% през периода.

Швейцария е дом на банки като UBS Group и Credit Suisse, както и на хиляди по-малки частни банки и мениджъри на благосъстоянието, много от които се фокусират върху управление на активи на богати семейства извън страната. Швейцария има най-големия дял в трансграничния пазар за управление на благосъстоянието, сочи докладът, макар че чуждестранно контролираните банки напускат страната заради опасения за рентабилността, регулаторните разходи и юридическите рискове.

Броят на банките, действащи в страната, се понижава за поне 10-та поредна година, като най-много излезли са чуждите компании. Банките в страната към края на 2015 г. са били 266 спрямо 275 в края на 2014 г., посочва докладът. Управляваните активи също са намалели с 1,3% до 6,57 трлн. швейц. франка (6,68 трлн. долара) през 2015 г. и до 6,42 трлн. франка до края на май тази година.

„Множеството регулации и произтичащите от тях съответни разходи натежават върху банките и компрометират позицията на Швейцария в международната конкуренция между страните“, казват от Асоциацията.

Макар че кредиторите се консолидират в Швейцария, много продължават да търсят растеж в бързо напредващите развиващи се икономики като Азия. Някои добавят работни места в страни от Европейския съюз, за да заобикалят ограниченията при обслужването на европейски клиенти директно от Швейцария. Банките са увеличили служителите си извън страната с нетно 6700 души през първото полугодие, се посочва в доклада.

Две трети от банките, участвали в проучването на Асоциацията, казват, че очакват нивата на безработица да останат без промяна през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още