IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата ваканция в Гърция продължава до 15 юли

В центъра на Атина се организира протест на анти-ЕС партия, с който се иска отказ от споразумението, постигнато рано тази сутрин

21:29 | 13.07.15 г. 10
<p>
	Протест срещу ЕС и постигнатото рано тази сутрин споразумение се провежда в Атина. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Протест срещу ЕС и постигнатото рано тази сутрин споразумение се провежда в Атина. Снимка: Ройтерс

Банките в Гърция ще останат затворени до 15 юли, съобщиха от гръцкото финансово министерство. Банките не работят от 28 юни насам, а банкоматите отпускат по 60 евро на ден за гражданите на страната.

На 15 юли изтича и крайният срок, който лидерите на еврозоната поставиха на гръцкото правителство да прокара законодателни промени, свързани с реализирането на третата спасителна програма за Атина. По време на маратон от преговори, продължил 17 часа, Гърция и еврозоната постигнаха решение за спасяване на страната.

Мерките в него обаче трябва да получат одобрение и в страната.

Веднага щом се върна у дома премиерът Алексис Ципрас започна сондажи как се отнасят вътре в собствената му паргия към мерките, одобрени в Брюксел. На този етап новините не са добри за него, след като негови съмишленици вече отказаха да подкрепят споразумението. Срещу документа се обявиха и от коалиционния партньор ANEЛ.

Преговорите с политически лидери се провеждат в резиденцията на премиера "Мегаро Максиму", а на броени метри от нея – на площад „Синтагма” пред парламента, се организира протест на анти-ЕС партията ΑΝΤΑΡΣΥΑ. The Guardian отбелязва оганиченото присъствие на митинга.

15 юли ще бъде драматичен ден, посочва още британското издание. Освен, че парламентът трябва да гледа законодателните промени, предлагани от Ципрас, но и за този ден е организирана стачка в общините срещу исканията на еврозоната. The Guardian обаче посочва, че усещането в Гърция е, че хората ще почувстват облекчение и ще приемат постигнатото споразумение, когато банките отворят отново.

Междувременно бившият говорител на СИРИЗА Панос Скурлети намекна, че през тази година може да има нови парламентарни избори. Според него премиерът Алексис Ципрас ще може да прокара нужните реформи в парламента, благодарение на подкрепата на опозиционните депутати.

В същото време обаче правителството може и да не разчита повече на парламентарна подкрепа, пише Politico. 15 депутати от СИРИЗА, които подкрепиха мандат за Алексис Ципрас да преговаря в Брюксел, сега заявиха, че няма да подкрепят споразумението, допълва изданието.

Утре в 9 часа сутринта пък ще се проведе заседание на СИРИЗА, посочва Kathimerini. На него ще стане ясно накъде вървят нещата.

Икономисти, цитирани от The NewYork Times посочват, че споразумението можеше да бъде и по-лошо за Гърция. Според тях то ще даде основа за необходимите структурни реформи и по-малки ограничения на разходите в краткосрочен план. 

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
Де да можешме да сменим Борисов с Ципрас с три ръце ще гласувам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Интересно е след толкова дълга банкова ваканция колко хора ще си оставят спестяванията в баките след като отворят и колко още ликвидност трябва да налее ЕЦБ? След няколко месеца може да се окаже, че единственият депозитар в гръцките банки ще бъде ЕЦБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
prectical
преди 8 години
Някои да те кара да се кланяш?. Сам си си виновен,че си с робска психика. Но моето момче, не става само с писане и бълване на всякакви помии, трябва и акъл дори за криминални дейности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
marto76
преди 8 години
Дано всичко с гръцките банки бъде наред, защото имат поне 4 силни дъщерни банки и в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 10
Nikola666
преди 8 години
Ей богу, много си ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Rumen_
преди 8 години
До 15ти Юли коя година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 29
Stefan--L
преди 8 години
Искам да съм Грък с самочувствие а не послушна българска овца коят прекланя главица пред еврошвестерският хомосексуален съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 23
Stefan--L
преди 8 години
Натиснали са го ЕС свинете Ципрас за да подпише ! Сега Гърците ще го свалят от власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
Сириза обеща невъзможното на избирателите и сега се чуди какво да направи! Не е лесен животът на популистите, които се сблъскат с реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още