Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Банковите регулации във Великобритания няма да се променят в случай на Brexit

Връщането към по-меките регулации отпреди кризата ще бъде катастрофално, смята ръководителят на Надзорния орган за пруденциален надзор Андрю Бейли

Не очаквайте революция в банковите регулации, ако Великобритания избере да напусне Европейския съюз (ЕС) на референдума през юни, пише Bloomberg.

Това е посланието, отправяно у дома през последните седмици, от ръководителя на Надзорния орган за пруденциален надзор (Prudential Regulation Authority) Андрю Бейли, когато премиерът Дейвид Камерън лавираше из европейските столици, настоявайки за промени във взаимоотношенията на 28-членния блок с Великобритания.

„Ако Великобритания напусне, не си представяйте, че ще има голям огън от регулации на този етап“, коментира Бейли на 5 февруари. „Това няма да се случи“, защото британските правила са част от общия отговор на финансовата криза, които бяха координирани на глобално ниво от Базелския комитет за банков надзор, казва той.

Споразумението, одобрено от европейските лидери на 19 февруари, гласи, че европейското право, включително пруденциалните изисквания за банките, „ще се прилага от всички кредитни институции и други финансови институции с цел да се гарантират равните условия в рамките на вътрешния пазар“.

И все пак то допуска възможността за „специфични провизии“ в рамките на т.нар. единен наръчник, който да вземе предвид нуждата от „по-еднородни“ правила за еврозоната, чиито банки се надзирават централизирано от Европейската централна банка, вместо за деветте страни извън валутния блок.

Още по темата

Споразумението също така позволява на всяка държава членка да свика среща на върха по подобни въпроси, включително опитите на еврозоната да определя политиката на валутния блок.

Това разделение между държави членки на еврозоната и нечленки „не се отнася до това, че се движим в различни посоки“, заяви още Бейли.

През октомври гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни коментира, че финансовите регулации в ЕС, съчетани с гъвкавостта, предоставена на националните регулатори, позволиха на Великобритания като цяло да изгради ефективна рамка за финансова стабилност.

Той посочи три области, в които гъвкавостта е ограничена – таванът върху бонусите на банкерите в ЕС, „определените прагове за условно конвертируемите капиталови инструменти, които някои могат да приемат за твърде ниски“ и занижената национална преценка в застрахователния надзор.

Каквото и да се случи, Бейли, който поема ръководството на Комисията за финансов надзор на Великобритания (Financial Conduct Authority, или FCA) това лято, коментира, че страната няма да се върне към предкризисните дни на меки регулации.

„Идеята, че ще имаме по-слаби банкови регулации или че ще се върнем към това, което имахме преди кризата, очевидно ще бъде катастрофално“, смята той.

Още по темата четете тук

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси