IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays е извършила сериозна серия съкращения

Само в рамките на 9 месеца са били премахнати 13 600 работни места, което съответства на 10% от всички служители

10:36 | 14.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската банка Barclays е осъществила под ръководството на своя нов главен изпълнителен директор Джес Стейли сериозни съкращения. Само в рамките на 9 месеца са били премахнати 13 600 работни места,  което съответства на 10% от всички служители. Мениджърът предостави данните в рамките на инвеститорска конференция в Ню Йорк, предава Ройтерс.

Стейли пое поста в края на 2015 г. и още тогава заяви, че възнамерява да предприеме сериозно съкращение на разходите, за да може изпадналата в затруднения банка да излезе на печалба. Barclays, подобно на други банки, пострада от по-слабите приходи в търговския бизнес с акции и облигации, както и от влиянието на по-ниските лихви в глобален мащаб.

Barclays поясни, че тези съкращения засягат както служители на твърди договори, така и такива на срочни и граждански договори. По-голямата част от съкращенията са се осъществили чрез естествени флуктуации – при изтичане на срока на действие и неназначаване на заместници. Barclays прилага в момента политика на замразяване на новите назначения. През март Стейли посочи, че по време на първите 100 дни след встъпването му в длъжност са били съкратени 6000 работни места. 

По-рано той обяви, че Barclays е готова да премести част от британските си операции и служители от Лондон в други градове в ЕС, например Дъблин, при нужда и вследствие на решението за Brexit. Това може да се случи, ако Лондон загуби статута си на световен финансов лидер при загуба от страна на Великобритания на правото да продава услуги свободно в Европейския съюз (ЕС).

Ройтерс припомня, че от средата на миналата година насам 10 големи европейски банки обявиха съкращения на 130 хил. работни места и се съсредоточават върху доходоносните сфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още