IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays емитира нови акции за 5,8 млрд. паунда заради недостиг на капитал

Банката обяви спад от 17% на изгладената си тримесечна печалба преди данъци

15:43 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Barclays емитира нови акции за 5,8 млрд. паунда заради недостиг на капитал

Британската банка Barclays обяви спад на изгладената печалба преди данъци за второто тримесечие със 17% до 3,6 млрд. паунда, съобщи BBC. Според главния изпълнителен директор на финансовата институция Антъни Дженкинс това показва „добър импулс“.

Резултатът не включва по-високите от очакваните допълнителни разходи от 1,35 млрд. паунда за покриване на претенции по продажби на застраховки в заблуда на клиентите, както и 650 млн. паунда за компенсации при хеджиране на лихви. Това далеч не е първото тримесечие, в което банката отчита подобни разходи, като общата сума по двете пера вече достига 5,5 млрд. паунда.

„Изключително високата сметка за компенсирането на продадените застраховки продължава да нараства, показвайки доколко банките са опровергани за размера на техните заблуждаващи продажби“, заяви изпълнителният директор на Which Ричард Лойд. „Трябва да станем свидетели на голяма промяна в културата на нашите банки, за да бъдат пресечени скандалите със заблуждаващите продажби от извора“, добави той.

Дженкинс се опитва да възстанови имиджа на третата по пазарна капитализация британска банка, след като агресивният подход на предишния главен изпълнителен директор Боб Даймънд я доведе до глоба от 290 млн. паунда за манипулирането на ставките на Лондонския междубанков лихвен процент.

Barclays ще емитира нови акции на стойност 5,8 млрд. паунда, за да набере част от необходимия капитал от 12,8 млрд. паунда, с които да изпълни новите изисквания на регулаторните органи, стана ясно също днес. Кредитната институция ще емитира и облигации на стойност 2 млрд. паунда, които ще бъдат превърнати в акции или ще бъдат заличени, ако тя изпадне в беда.

Размерът на емисиите обаче е доста по-голям от очаквания от анализаторите.

От Barclays предприеха настоящите действия, след като британският банков регулатор публикува нови тежки изисквания за капитала на кредитните институции, имащи за цел да гарантират, че банките са защитени от риска от инвестиционни загуби дори в случай на нова финансова криза. От регулаторния орган изискват всички банки да постигнат минимален коефициент на ливъридж от 3%. Според новите изисквания на Barclays не достигат 12,8 млрд. паунда.

Дженкинс подчерта, че планът няма да ограничи предлагането на жизнено необходимите кредити за малките компании и домакинствата.

През миналия месец той се обяви против новите изисквания за капитала, предупреждавайки, че ако на Barclays се наложи да прибегне до тази тежка мярка, тя може да бъде принудена да свие кредитирането си за малките предприятия и домакинствата. Пред бизнес редактора в BBC Робърт Престън главният изпълнителен директор обаче е настоял, че кредитният поток към реалната икономика във Великобритания няма да се свие.

„Това означава, че Barclays ще извърши по-малко финансови транзакции към големите компании, животозастрахователни дружества и пенсионни фондове, за да помогне на тези огромни институции да понижат своя риск. Това ще представлява затягане на кредита за тези потребители, така че може да има неблагоприятно въздействие върху икономиката“, смята Престън.

Продажбата на акции ще бъде извършена като емитиране на права, предоставяйки на настоящите инвеститори възможността да закупят нови акции, така че досегашните им дялове да не бъдат разводнени.

От Barclays обявиха, че ще увеличат дивидента си в опит да компенсират акционерите заради сътресенията. Банката изтегля целта си да разпределя 40-50% от печалбата си като дивидент с 12 месеца за 2014 г.

„Бордът на директорите и аз влизаме в положението на акционерите заради емитирането на права. Надяваме се да балансираме това с понижената несигурност на перспективата пред Barclays и с увеличаване на размера на изплащания дивидент от 2014 г.“, изтъкна Дженкинс. „Убеден съм, че решителното и навременно действие, което предприемаме, ще направи Barclays по-силна“, подчертава той.

От Английската централна банка обявиха, че от банковия регулатор приветстват плана на Barclays за набиране на капитал. „Смятаме, че това е достоен за доверие план за постигане на коефициент на ливъридж от 3% до юни 2014 г., без да бъде орязвано кредитирането на реалната икономика“, посочват от финансовата институция.

Банката ще понижи и нивото на рисковите активи в баланса си с между 60 и 80 млн. паунда.

„Мисля, че правят най-доброто. Всичко друго би било само закърпване на положението, те трябва да увеличат акциите“, заяви Майк Трипит, анализатор в Numis Securities.

Към 15,10 часа българско време акциите на банката поевтиняват с 6,7% до 288,25 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още