IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays и нейни бивши мениджъри са обвинени в конспирация

Делото е свързано с набиране на капитал от Катар през 2008 г.

10:52 | 20.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка Barclays и четирима нейни бивши изпълнителни директори са обвинени в конспирация за извършване на измама във връзка с набиране на капитал от Катар през 2008 г. Обвинението е вследствие на петгодишно разследване на един от най-бурните периоди във финансовата история, съобщава Bloomberg.

Британската Служба за борба с тежки измами съобщи във вторник, че заедно с банката са били обвинени бившият главен изпълнителен директор Джон Варли, бившият председател на инвестиционното банкиране за Близкия изток Роджър Дженкинс, бившият заместник-ръководител на инвестиционното банкиране Ричард Боут и бившият директор на отдела по благосъстояние Томас Каларис.

Делото произтича от такси за 322 млн. паунда (410 млн. долара), които Barclays е платила на катарски инвеститори за заем като част от по-широко набиране на средства за 12 млрд. паунда по време на финансовата криза от 2008 г. с цел избягване на спасителен заем на банката и кредит на стойност 3 млрд. долара за Катар. Изслушването в съда в Лондон е насрочено за 3 юли.

Делото е едно от няколко проточили се разследвания около поведението на банката преди десетилетие. От финансовата криза насам Barclays се сблъсква с редица разследвания по теми от манипулиране на ключовите бенчмаркови проценти до скандали, свързани с това как изпълнителните директори са се справяли с вътрешни източници за нарушения.

Базираната в Лондон банка заяви, че „обмисля позицията си“ по отношение на обвиненията. Barclays каза още, че едно от дъщерните ѝ дружества също може да се сблъска с допълнителни обвинения по делото.

Варли и Дженкинс вече са изправени преди три обвинения в конспирация за извършване на измама и незаконна финансова подкрепа, а Боут и Каларис - само пред едно.

Адвокат на 61-годишния Дженкинс заяви, че клиентът му „ще се защитава активно срещу трите обвинения“.

Както човек може да очаква в предизвикателните обстоятелства през 2008 г., Дженкинс е търсил и получил както вътрешна, така и външна правна консултация по всеки въпрос в обвиненията, отправени от Службата днес“, каза адвокатът на Дженкинс Брад Кауфман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още