IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays отчете силен ръст на печалбата

Представянето на британската банка е подкрепено от по-силните резултати на инвестиционното банкиране

12:48 | 27.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската банка Barclays отчете скок на печалбата за третото тримесечие до 1,7 млрд. паунда (2,08 млрд. долара) в четвъртък, с което задмина сериозно прогнозите. Компанията последва американските си конкуренти, отчитайки много по-добро представяне на бизнеса си с инвестиционно банкиране, съобщава Ройтерс.

Печалбата на британската група преди данъците за трите месеца до края на септември и без еднократните ефекти е нараснала с над 21% от 1,4 млрд. долара преди година. Резултатът надхвърля средната прогноза на анализатори, анкетирани от компанията, за печалба от 1,3 млрд. паунда.

Представянето на банката е подкрепено от по-силните резултати на инвестиционното банкиране, като печалбата от търговия е скочила с 40% на годишна база заради по-силната възвръщаемост, най-вече от подразделението за търговия с облигации.

По-силното представяне на инвестиционното банкиране на Barclays сигнализира за добър старт на плана за преструктуриране на главния изпълнителен директор Джес Стейли. Това вероятно ще заглуши и призивите Barclays да продаде изцяло това свое подразделение и да се фокусира върху по-прости дейности.

Стейли се ангажира с разширяване на бизнеса си с инвестиционно банкиране, тъй като вярва, че той предлага „контрацикличен“ потенциал за печалба спрямо корпоративното банкиране и банкирането на дребно – стратегия, подкрепяна от силните резултати през това тримесечие на фона на глобалната икономическа несигурност.

Корпоративното и търговско подразделение на инвестиционната банка отчита печалба за 1,4 млрд. паунда за тримесечието спрямо 1 млрд. паунда през същия период на миналата година.

Ускоряващата се инерция при постигането на нашите стратегически цели означава, че можем да се чувстваме оптимистично настроени към перспективите ни за завършване на преструктурирането на Barclays”, каза Стейли в изявлението.

Morgan Stanley и Goldman Sachs отчетоха ръст на печалбите си за третото тримесечие от над 50%, което до голяма степен се дължи на търговията с облигации, докато инвеститорите продължават да се тревожат за паричната политика по света.

По-голямата част от приходите на инвестиционното банкиране на Barclays идват от САЩ, тъй като доларът поскъпна спрямо британския паунд след вота на Великобритания за излизане от Европейския съюз.

Базовият собствен капитал от първи ред на Barclays остава без промяна на ниво от 11,6% - източник на тревоги за инвеститорите и анализаторите, които посочват по-силните капиталови позиции на конкурентите ѝ.

Банката все още не е преодоляла капиталовия си проблем“, казва Чиратан Баруа от Bernstein в съобщение преди публикуването на отчета.

Barclays обаче заяви, че ще затвори неосновните си подразделения през 2017 г., което дърпаше капиталовата ѝ позиция назад, докато банката продава нежелани активи. Тя заяви, че разходите ѝ са под контрол и в рамките на целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още