IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays ще затвори клонове и ще съкрати стотици служители

Намерението на британската инвестиционна банка е свързано с плана й за преструктуриране на дейността

13:24 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Годишните финансови резултати на инвестиционната банка ще бъдат публикувани на 11 февруари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Годишните финансови резултати на инвестиционната банка ще бъдат публикувани на 11 февруари. Снимка: Ройтерс

Инвестиционната банка Barclays планира да затвори една трета от клоновете си във Великобритания и да съкрати стотици служители от поделението си за инвестиционно банкиране като част от плана й за преструктуриране на дейността, предава ВВС.

Най-вероятно финансовата институция ще замени около 400 клона с по-малки офиси в супермаркетите Asda.

Намерението на банката да съкрати още 3700 свои служителите е в допълнение на първоначално обявените през миналата година съкращения. Тогава базираната в Лондон банка обяви намерението си да освободи 1800 души в корпоративния и инвестиционния отдел и други 1900, работещи в отделите на европейска територия, занимаващи се с банкиране на дребно и обслужване на фирмите.

Инвестиционното поделение на Barclays, в което работи голям процент от всички 140 хил. служители на банката в световен мащаб, първо ще поеме тежестта на съкращенията. Очаква се да бъдат освободени до 400 старши мениджъри, по голямата част от които работят в Лондон и Ню Йорк.

Очаква се следващия месец главният изпълнителен директор Антъни Дженкинс да разкрие финансовите плановете на банката за следващите 5 години. Неговата цел е подобрение на рентабилността на фона на по-слабите приходи и по-суровите регулации.

Дженкинс, който наследи Боб Даймънд след скандала с манипулирането на LIBOR, планира да съкрати разходи за 1,7 млрд. паунда (2,8 млрд. евро) до края на 2015 г. Намаляването на харчовете ще изисква затварянето на клонове и насърчаване на клиентите да използват модерните банкови технологии, като например мобилните приложения.

Дженкинс се опитва да промени някои банкови практики, след като Barclays бе замесена в сериозни скандали, включително и в манипулирането на основни лихвени индекси. До публикуването на годишните финансови резултати на инвестиционната банка на 11 февруари Дженкинс ще изпълни още няколко от своите цели за подобряване на репутацията на банката. Те са насочени към възстановяване на общественото доверие и повишаване на броя на жените на ръководни длъжности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още