IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: България може да помогне за успеха в преговорите за Brexit

Главният преговарящ заяви, че сред 27-те страни членки със сигурност има единодушие в позициите по темата

15:55 | 29.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на ЕС. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на ЕС. Снимка: Ройтерс

България ще заеме изключително важна роля, а именно да председателства европейското шестмесечие в началото на следващата година. Toва председателство е много важно и вярвам, че страната ще помогне да се постигне успех в преговорите.

Това заяви Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на ЕС, след среща с народни представители от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание. 



По думите му преговорите, които току-що започнаха с Обединеното кралство за неговото напускане от Европейския съюз (ЕС), са тема, която вълнува изключително много граждани. „Не искам тези преговори да остават тайна, да остават непрозрачни. Затова искам първо да уведомя националните парламенти за развитията, а тази сутрин се срещнах и с Бойко Борисов. Всички по някакъв начин трябва да участват в тази дискусия“, добави той.

На въпрос дали може да даде някакви съвети на България за председателството на Европейския съвет през следващата година, Барние заяви, че не може да предостави такива.

„Преговорите интересуват всички страни членки на ЕС“, допълни той. „Днес съм в София, ще продължа да посещавам всички столици, за да се срещна с организациите на работодателите, със синдикатите, с представители на парламентите и с правителствата“.

„Това, което казах днес пред националния парламент и пред г-н Борисов, е, че Европейският съюз има много повече въпроси, които трябва да разрешава, така че Brexit е важен, но всъщност ние трябва да говорим и по общата сигурност, и по правата на гражданите, и по имиграцията, и т.н.“, допълни Барние.

Главният преговарящ заяви, че сред 27-те страни членки със сигурност има единодушие в позициите по Brexit.
„Най-важното, разбира се, е единството на 27-те правителствени ръководители и държавни глави и на ЕП, но са важни и националните парламенти“, допълни той. „На втория етап на преговорите, когато се постигне ново споразумение, ще трябва да участват и националните парламенти, защото ще трябва да го ратифицират“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Някои преговарящи са на възраст, тъй че може и тоя критерии да не покрият. Инак Брекзит си остава много тежка кр3тения.А и да - може да помогне за успеха на преговорите, най-вече като не участва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още