Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Барние: Фундаменталните различия с Великобритания остават

Преговорите между Брюксел и Лондон ще продължат „когато е безопасно“, съобщи източник

Барние: Фундаменталните различия с Великобритания остават

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Главният преговарящ от името на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че остават големи различия в преговорите в областта на търговията с Великобритания, но двете страни работят усилено за сделка, предава Ройтерс.

„Времето изтича. Остават фундаментални различия, но продължаваме да работим усилено за сделка“, каза Барние.

Преговарящите в областта на търговията възобновиха разговорите си за формата на новите отношения между Великобритания и ЕС след изтичането на преходното споразумение след Brexit на 31 декември.

През последните няколко седмици вниманието отново беше насочено към спорните квоти за риболова и гарантирането на честна конкуренция между компаниите, включително регулирането на държавната помощ.

Още по темата
Преговорите лице в лице, които бяха спрени миналата седмица, след като член на делегацията на ЕС даде положителен резултат за новия коронавирус, ще бъдат възобновени в Лондон, „когато е безопасно да го направим“, каза източник, който следи темата за Brexit.

Друг официален представител на ЕС допълни: „Различията за справедливата конкуренция и риболова остават големи“.

Британският таблоид Sun съобщи през миналия уикенд, че преговарящите са съсредоточени върху клауза, която би позволила предоговаряне на всяко ново споразумение за риболова след няколко години.

Дипломат от ЕС, пожелал да остане анонимен, потвърди, че тази идея се обсъжда, но допълни, че блокът настоява за обвързването й с цялостното търговско споразумение, което означава, че правата за риболов могат да се предоговарят само с останалите правила в търговията.

„Трябва да запазим връзката между правилата в риболова и търговията, това върви в пакет“, заяви източникът.

Представителят на ЕС допълни, че ежегодното предоговаряне на риболовните квоти е немислимо за блока с 27 страни членки. Риболовът е особено чувствителен въпрос за Франция.

Френският представител в Европейската комисия Тиери Брьотон заяви миналата седмица: „В споразумението за Brexit не трябва да имаме клаузи за ревизия след една-две години, когато всичко би се променило отново… Няма да позволим да се случи това. Трябва да предоставим предвидимост на предприемачите си“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Как ще изглежда Германия след ерата „Меркел“?