Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Барние отхвърли ключови елементи от предложението на Мей за Ирландия

Новината е лоша за Мей, която води битки с колегите си и рискува огромна политическа криза у дома

Барние отхвърли ключови елементи от предложението на Мей за Ирландия

Снимка: БТА

Главният преговарящ на Европейския съюз за Brexit Мишел Барние отхвърли ключовите елементи от плана на Тереза Мей, които целяха да преодолеят един от най-трудните въпроси по развода. Той обаче заяви, че разговорите продължават, предава Bloomberg.

Барние приветства факта, че британското правителство е представило плана си за избягване на „твърда“ граница между Северна Ирландия и Република Ирландия писмено. Той обаче изрази някои възражения. Според него планът не може да бъде ограничен във времето, заличавайки едно от условията, което бе ключово за поддръжниците на Brexit в кабинета на Мей.

Още по темата

Той призова Великобритания да обясни как възнамерява да поддържа правилата хармонизирани от двете страни на границата – изискване, за да се избегнат проверки. Освен това отхвърли компромисното решение на Великобритания, според което страната ще остане обвързана с митническия съюз на ЕС още една година след изтичането на двегодишния преходен период.

Според Барние обаче това предложение не може да важи за цяла Великобритания, тъй като то е създадено конкретно за уреждане на въпроса около Северна Ирландия.

Коментарите му връщат топката обратно в полето на Лондон. Той ще се срещне с британския министър за Brexit Дейвид Дейвис в понеделник. Новината е лоша за Мей, която води битки с колегите си и рискува огромна политическа криза у дома, за да успее да прокара сегашните си предложения.

Проблемът с ирландската граница има потенциала да провали цялата сделка около развода. Макар че и двете страни казват, че искат да запазят границата между Северна Ирландия и Република Ирландия отворена, предложенията, които досега са представяли, не са били приемливи и за двете страни едновременно.

Паундът поевтиня след коментарите на Барние, но след това се възстанови, когато той заяви в Twitter, че не отхвърля предложението директно, призовавайки за „прагматизъм“ и от двете страни.

Напреженията се засилват преди срещата на лидерите на Европейския съюз на 28 юни, която е последната им преди октомври – срокът, в който двете страни заявиха, че искат сделката да приключи.

„Искаме да постигнем напредък, тъй като юни представлява важен етап от консолидирането на доверието, от което се нуждаем, за нормално излизане“, допълни Барние.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 18 януари