IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние отново предупреди, че е нужно решение за ирландската граница

Двамата с британския министър за Brexit изразиха надежда, че ще има сделка до срещата на високо равнище през октомври

17:43 | 31.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доминик Рааб (вляво) и Мишел Барние<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Доминик Рааб (вляво) и Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Главният преговарящ на Европейския съюз по Brexit Мишел Барние в петък отново предупреди колко важно е да се договори защитен механизъм за ирландската граница в рамките на споразумението между ЕС и Великобритания за излизането ѝ от съюза. Той заяви, че „без защитен механизъм няма да има споразумение“, съобщава Politico.

На обща пресконференция в Брюксел с британския министър за Brexit Доминик Рааб, организирана след серия от преговори, Барние каза, че е „до известна степен спешно“ да се постигне „правно, оперативно“ и подробно решение за защитен механизъм.

Той заяви пред репортерите, че е поискал от Рааб и екипа му данни за това как и къде ще бъдат организирани граничните проверки.

„Този механизъм е от критична важност. Съществен е, за да завършим преговорите, защото... без защитен механизъм, няма да има споразумение“, поясни Барние.

„Разглеждаме детайлите по работата. Искаме да проучим контрола, проверките“, добави той. „Имаме нужда от тези данни, от тази информация, за да разберем как ще работи защитният механизъм. Кой, кога, къде и как ще се извършва този контрол, тези проверки. Това е техническа работа“.

Рааб заяви от своя страна, че е бил постигнат „ценен“ напредък в днешните разговори. „Като цяло очертанията на споразумението и сделката по Договора за оттеглянето стават все по-ясни, което е положително“.

Министърът за Brexit каза още, че е бил осъществен „реален напредък“ по въпроса за сигурността. Той допълни, че отправната точка за Великобритания винаги е била да „се поддържа възможно най-силно оперативно сътрудничество“, за да се запази сигурността на гражданите.

И двете страни изразиха надежда, че сделка ще бъде постигната преди срещата на лидерите на ЕС на 17 октомври, макар че според Рааб този краен срок може с малко да бъде пропуснат, допълва ВВС.

„Ангажирани сме да постигнем сделката до срещата през октомври и в крайна сметка аз лично съм изключително оптимистично настроен, че сме близо“, заяви Рааб.

Барние от своя страна каза, че ако крайният срок бъде пропуснат „с няколко дни или седмици“, все пак ще е възможно Великобритания да излезе от ЕС със споразумение, ако то бъде одобрено по план от британския и европейските парламенти.

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още