Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Барние: Реалистично е да очакваме сделка с Великобритания за Brexit до 8 седмици

Паундът поскъпна след изявлението на главния преговарящ от името на ЕС за Brexit

Барние: Реалистично е да очакваме сделка с Великобритания за Brexit до 8 седмици

Според Мишел Барние между ЕС и Великобритания все още има редица проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Снимка: Ройтерс

Главният преговарящ от името на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че сделка с Великобритания е „реалистична“ и „възможна“ до осем седмици. Паундът поскъпна веднага след изказването му, предава Bloomberg.

Барние, който говори на конференция в Блед, Словения, заяви, че трябва да бъде постигнато споразумение до началото на ноември, като все още е нужно да бъде обърнато внимание на редица висящи въпроси.

Стойността на паунда скочи след изявлението на Барние до ниво от 1,3020 долара за паунд към 16:56 ч. българско време. Това е най-високото му ниво от 1 август насам.

Барние заяви обаче, че редица проблеми все още не са разрешени, включително мерките за предотвратяване повторната поява на твърда граница с Ирландия и защитата на имената на хранителни и селскостопански продукти.

„Трябва да разрешим проблема с Ирландия и някои други въпроси в идните шест до осем седмици“, каза Барние.

Преговорите в Брюксел продължават преди лидерите на 28-те страни членки на ЕС да обсъдят Brexit идната седмица на срещата си на върха в австрийския град Залцбург.

Още по темата
Преговорите за Brexit се водят в две направления – първо е сделката за раздялата, която трябва да бъде договорена в идните няколко месеца, за да се избегне опасността от хаотичен Brexit. Освен това двете страни ще трябва да постигнат съгласие за бъдещите си отношения. След като Великобритания напусне ЕС, това споразумение ще бъде разширено с подробна търговска сделка.

Твърда граница

Британският премиер Тереза Мей заяви, че настоящият вариант на предпазен механизъм за Ирландия – политика за избягване на твърдата граница на остров Ирландия независимо какви споразумения след Brexit се появят, е неприемливо. Предпазният механизъм предвижда Северна Ирландия да спазва митническите регулации и правилата на единния пазар в ЕС.

Барние заяви, че преговарящите търсят решение, защото ЕС е „длъжен“ да контролира стоките на външните си граници.
Колкото до втората част от преговорите, той каза, че има много „пресечни точки“ за бъдещите отношения в областта на сигурността и външната политика.

„Готови сме да предложим много значимо, амбициозно и безпрецедентно партньорство“ с Великобритания, заяви Барние.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Членове на кабинета на Мей приемат 5-годишно ограничение за предпазния механизъм