IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Търговска сделка между ЕС и Великобритания може да отнеме и 3 години

Екипът на главния преговарящ за ЕС вече подготвя проект на споразумението за Brexit

12:14 | 24.10.17 г.
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мишел Барние. Снимка: Архив Ройтерс

Договарянето на търговска сделка между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания може да отнеме 3 години и вероятно ще е тежък процес. Това коментира главният преговарящ по Brexit от името на ЕС Мишел Барние в интервю за белгийския в. De Tijd, публикувано днес и цитирано от онлайн изданието politico.eu.

На въпрос дали търговските преговори биха отнели повече време от предвидения двегодишен преходен период след излизането на Великобритания от блока Барние отговаря: „Три години, ако започнем преговорите през декември. Има и някои рискове обаче, защото парламентите на всички държави членки трябва да одобрят сделката“.

Барние посочва, че на масата на преговорите са няколко варианта за търговските отношения между ЕС и Великобритания след Brexit, включително и споразумение, подобно на това с Канада или нещо подобно на норвежкия модел.

„Правителството на Великобритания каза още в началото на преговорите, че не желае да бъде във вътрешния пазар и в митническия съюз. Единствената връзка, която няма нищо общо с вътрешния пазар, е членството в единния пазар по подобие на Норвегия“, коментира той.

Главният преговарящ за ЕС допълва, че всякакви бъдещи връзки между ЕС и Великобритания ще се осъществяват съобразно определени права и задължения. „Няма възможна комбинация между свободна търговска сделка и членство във вътрешния пазар. Напускането на ЕС означава напускане“, допълва той.

Мишел Барние признава, че речта на британския премиер Тереза Мей във Флоренция е довела до „нова динамика“ в преговорите, но подчертава, че „има още работа“.

В отделен коментар за британския в. Telegraph Мишел Барние казва, че екипът му вече е започнал работа по проект на споразумението за излизането на Великобритания от ЕС.

Той допълва, че ще се оттегли след Brexit, който е предвиден за 29 март 2019 г. „След това ще видим с какво мога да бъда полезен на ЕС“, посочва Барние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още