IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Латвия е бляскав пример за успешно излизане от кризата

През 2014 г. Европа ще затвори страницата на икономическата криза, заяви председателят на ЕК

21:42 | 10.01.14 г. 1
Барозу: Латвия е бляскав пример за успешно излизане от кризата

Латвия е бляскав пример за другите европейски страни за успешно излизане от тежката икономическа криза. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, който заедно с президента на Европейския съюз (ЕС) Херман Ван Ромпой бе на официално посещение в Рига по повод на присъединяването на страната към еврозоната на 1 януари 2014 г.

"Вие сте един чудесен пример за това как е възможно да се преодолее кризата и да се излезе от нея с по-голяма сила", отбеляза ръководителят на ЕК, цитиран от ИТАР–ТАСС.

"Ако няма нови сътресения, през 2014 г. Европа ще затвори страницата на икономическата криза", допълни още Барозу.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой от своя страна подчерта, че за въвеждането на еврото заслугата се носи както от правителството, така и от народа на Латвия.

"Преходът към еврото е едно от най-значимите събития в историята на Латвия. Въвеждането на единната валута ще приближи страната до сърцето на Европа", посочи той, като припомни, че латвийската икономика е с най-висок темп на растеж в целия ЕС.

Президентът на евросъюза също така подчерта, че европейската валута ще предостави на страната както политически, така и икономически ползи. По думите му сред позитивите ще бъде и увеличаването на устойчивостта към неблагоприятни външни фактори.

Ромпой отбеляза също, че следващата страна, която ще приеме еврото най-вероятно ще бъде Литва. Очаква се тя да стане 19-ата членка на еврозоната през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
serafima
преди 10 години
Няма да коментирам по същество, но е подтискащо да се четат бодряческите думи на шефовете на ЕС и дадените заглавия в още по темата.Твърде голяма разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още