Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

BASF купува част от активите на Bayer за почти 6 млрд. евро

Със сделката германският концерн навлиза на пазара за генно модифицирани семена

BASF купува част от активите на Bayer за почти 6 млрд. евро

Снимка: Архив Ройтерс

Германският петролно-химически концерн BASF ще придобие част от бизнеса със земеделски продукти на Bayer за 5,9 млрд. евро (7 млрд. долара), с което навлиза на пазара за генно модифицирани семена. Bayer в момента се опитва да продаде част от активите си, за да разчисти пътя си за придобиването за 66 млрд. долара на Monsanto, коментира Bloomberg.

Още по темата

В най-голямото си придобиване до момента BASF купува хербициди на Bayer, продавани под брандове Liberty, Basta and Finale, както и бизнесите със семена за определени пазари, включително хибриди на канола за Северна Америка, маслодайна рапица за Европа, памук в Америка и Европа, както и соеви семена в Америка, поясни германската BASF в изявление от петък. 

Със сделката BASF придобива и продуктовото портфолио Libertylink. То е алтернатива на "Roundup Ready" на Monsanto. Убиецът на плевелите е една от причините придобиването на Monsato от Bayer да се счита за спорно. Roundup е силно противоречив пестициден глифозат. С най-продавания продукт за растителна защита на Monsanto в света компанията прави добри сделки в продължение на няколко десетилетия, но цените вече са под силен натиск заради появата на конкуренти.

Трансакцията бележи промяна в посоката на най-голямата химическа компания в света, която досега следеше отстрани, докато сделки за 160 млрд. долара консолидираха пазара. В миналото главният изпълнителен директор Курт Бок поставяше под въпрос възвръщаемостта от сериозни инвестиции, нужни за развитието и промотирането на генно модифицирани култури. Купувайки активите на Bayer, BASF е победил Syngenta, придобита от China National Chemical за 46 млрд. долара миналата година, която също се е борила за активите, казват запознати източници.

За Bayer това е решаващ ход, за да спечели регулаторното одобрение от властите за закупуването на Monsanto. Представители по конкуренцията в Европейския съюз наскоро сложиха пауза на антитръстовото си разследване, опитвайки се да съберат повече информация за това как сделката ще повлияе на конкуренцията на ключови продукти, използвани от земеделците.

„Предприемаме активен подход, за да намерим решение на потенциални регулаторни опасения, като целта е да улесним успешното приключване на сделката с Monsanto”, каза главният изпълнителен директор на Bayer Вернер Бауман в отделно изявление. „В същото време сме щастливи, че в лицето на BASF открихме силен купувач на нашите бизнеси“.

Подразделенията, които ще бъдат придобити от BASF, са отчели продажби за 2016 г. от около 1,3 млрд. евро и печалба преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията за около 385 млрд. евро. 

Трансакцията включва и съответната интелектуална собственост, офиси и преминаването на повече от 1800 служители, особено в САЩ, Германия, Бразилия, Канада и Белгия. Сделката зависи от приключването на сделката между Bayer и Monsanto, като компаниите очакват да приключи през първото тримесечие на 2018 г. 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европа
Готова ли е Гърция да се изправи на крака?