Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

BASF се възползва от инфлацията и увеличава тримесечната печалба

Бизнесът на най-голямата химическа компания в света става все по-добър. За 2021 г. BASF очаква печалба от най-малко 7 млрд. евро

BASF се възползва от инфлацията и увеличава тримесечната печалба

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската химическа компания BASF започна втората половина на годината със силна подкрепа. Както обяви в сряда листната в Dax компания, оперативната печалба преди лихви и данъци (EBIT) през второто тримесечие възлиза на около 2,3 милиарда евро - и по този начин е с над 2 млрд. евро над резултата от същото тримесечие на предходната година, когато печалбата възлезе на почти 226 млн. евро поради пандемията.

Групата се е представила по-добре във всички региони и сегменти, отколкото през предходната година, казва главният изпълнителен директор на BASF Мартин Брудермюлер. „Основните двигатели за силното увеличение на печалбата бяха значително по-високите приходи в нашия бизнес с основни химикали в резултат на по-високите цени и обеми“, каза мениджърът. „Също така успяхме да увеличим обемите и цените в нашите сегменти надолу по веригата поради силното търсене“, коментира той. 

Още по темата

Приходите на най-голямата химическа компания в света са се увеличили между април и юни със 7,1 млрд. евро до 19,8 млрд. евро. Тенденцията е особено ясна в отдела за химикали, чиито приходи са нараснали с 91% до 3,4 млрд. евро.

Компанията обяви, че решаващият фактор тук е и значително по-високото ценово ниво. Сегментът Surface Technologies също се развива положително, като продажбите се увеличават с 90 на сто до около 5,9 млрд. евро.

От всички корпоративни подразделения най-лошо се представи отделът Nutrition & Care, като продажбите там са се увеличили с два процента, но печалбата се срива с 34 процента. Докато бизнесът с продукти за грижа се е увеличил значително по отношение на продажбите, според BASF продажбите в хранителния сектор са спаднали значително. Резултатът е пострадал от спадащи маржове и по-високи фиксирани разходи и в двете области.

В конферентен разговор с журналисти в сряда сутринта Брудермюлер каза, че през предходната година дивизията се е справила много добре поради пандемията, но силните маржове от предходната година не могат да бъдат запазени. Спадът на приходите е особено изразен в бизнеса с храната за домашни любимци. Тук разширяването на производствените мощности е довело до по-високи разходи за спирания при поддръжката, казва Брудермюлер.

BASF публикува предварителни полугодишни данни преди три седмици и също така тогава повиши перспективите си за цялата година. Производителят на химикали очаква приходи в диапазона между 74 и 77 млрд. евро за 2021 г., с оперативна печалба преди специални елементи в диапазона между 7 и 7,5 млрд. евро.

BASF очаква положителни специални влияния от продажбата на своя дял в производителя на специализирани химикали Solenis, което според финансовия директор Ханс-Улрих Енгел може да означава паричен приток от 1 млрд. евро за BASF. Компанията очаква сделката да приключи през текущата година - докато IPO-то на производителя на петрол и газ Wintershall Dea беше отложено за по-късна дата след 2021 г.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейският съд наложи глоба на Полша за отказ да затвори въглищна мина