Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

BASF увеличи неколкократно печалбата си

Силното увеличение на продажбите и високите маржове в бизнеса с основни химикали и пластмаси гарантират по-нататъшния ръст

BASF увеличи неколкократно печалбата си

Снимка: Bloomberg LP

Германската химическа компания BASF повиши прогнозата си за 2021 г. за трети път тази година след силно трето тримесечие. Въпреки лекото забавяне на икономическия импулс сега концернът очаква да увеличи оперативната си печалба преди еднократни ефекти до между 7,5 млрд. и 8 млрд. евро, а продажбите – до между 76 и 78 млрд. евро, пише Handelsblatt.

Оперативната печалба вероятно ще възлезе на половин милиард евро, а продажбите – с около два милиарда евро повече от досегашните прогнози. Спрямо слабите данни от предходната година новата прогноза съответства на увеличение на продажбите с почти една трета и подобрение на приходите с между 110 до 125%.

Търсенето на продукти на BASF остана стабилно през летните месеци и даде възможност за продължителен рентабилен растеж, казва изпълнителният директор на BASF Мартин Брудермюлер, цитиран в прессъобщението. „В сравнение с третото тримесечие на предходната година успяхме да увеличим цените с 36 процента, а обемите - с шест процента“, пояснява той.

Още по темата

В своята прогноза обаче химическата компания посочва също, че общата динамика на растежа отслабва в сравнение с предходното тримесечие поради затрудненията в доставките в много вериги на стойността в производствения сектор.

„Поредното прекъсване на производството и логистиката в Азия, свързано с пандемията, изостри недостига на предварителни продукти в световен мащаб. По-специално световната автомобилна индустрия беше засегната от недостига на чипове, което води до значителни съкращения на производството“, се казва в изявлението към тримесечния отчет.

Освен това прекъсванията на електричеството в някои провинции на Китай са засегнали производството, особено в енергоемките индустрии. За разлика от там обаче глобалното търсене на дълготрайни стоки и потребителски стоки за дълготрайна употреба остава стабилно. Сега BASF предполага ръст на глобалното промишлено и химическо производство от само шест процента (в сравнение с 6,5 процента досега).

Силен ръст на продажбите на основни химикали и пластмаси

За третото тримесечие групата отчита 42% годишно увеличение на продажбите до 19,7 милиарда евро и утрояване на коригираната печалба преди лихвите и данъците (EBIT) до малко под 1,9 милиарда евро. Като цяло през първите три тримесечия продажбите на BASF са нараснали с 36 процента на годишна база до 58,8 милиарда евро, докато коригираната EBIT се подобрява със 167 процента до 6,5 милиарда евро.

В сегмента с химикали на групата, който включва бизнеса с нефтохимикали и други химически междинни продукти, оперативната печалба се е увеличила десетократно през първите девет месеца и расте от 46 млн. на 850 млн. евро само през третото тримесечие. Приходите в бизнеса с пластмаси са нараснали от 346 млн. евро на повече от 2 млрд. евро през първите девет месеца на годишна база.

За сметка на това BASF отчете понижения на печалбите в бизнеса с хранителни продукти и продукти за грижа и в отдела за агрохимикали. Наред с други неща тук негативен ефект са имали по-високите разходи за енергия, суровини и логистика.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
объркАх се... нали назначения за бизнесмен-коняр, както и мазния застрахово-продавач казват че у ЕС нищо не се произвежда!

Още от Европа
Кадър на деня за 27 ноември