Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Bayer купува компанията за биофармацевтични продукти Vividion Therapeutic

Сделката е за 1,5 млрд. долара плюс още 500 млн. долара плащания, свързани с успеха

Bayer купува компанията за биофармацевтични продукти Vividion Therapeutic

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Bayer планира да закупи калифорнийската компания за биофармацевтични продукти Vividion Therapeutics за до 2 млрд. долара, тъй като германската група за лекарства и агрохимикали налага нови терапевтични и изследователски подходи в здравеопазването.

Vividion Therapeutics разработи технология за откриване на лекарства, в която анализира взаимодействията между химичните лекарства и протеините в човешкото тяло. Надеждата е, че тази технология, наречена химиопротеомика, ще помогне за откриването на лекарства за заболявания, които в момента не могат да бъдат лекувани, пише FT.

Преди това този процес на търсене „беше случайна разходка във все по-голям мащаб от десетилетия“, коментира изпълнителният директор на Vividion Джеф Хатфийлд пред Financial Times. Той допълва, че технологията на стартиращото предприятие „превръща това в прецизна методология, използваща технологии, които не са съществували преди няколко години“.

Още по темата

Изследователските програми на компанията търсят нови лечения срещу рак, както и възпалителните чревни заболявания, допълват от Bayer.

„Ние [често] знаем, че има механизъм, който причинява заболяване, но нямаме начин да прикачим лекарство към този биологичен механизъм [за да лекуваме ]”, казва шефът на фармацията в концерна Щефан Олрих пред медията. „Обещанието на тази нова технология е, че сега можете да отидете в пространства, където не бихме могли да отидем преди“, допълва той.

Трансакцията, която беше обявена в четвъртък заедно с отчета за приходите на Bayer за второто тримесечие, е третата голяма сделка във фармацевтиката за две години, след като групата купи компанията BlueRock Therapeutics за клетъчни терапии в трансакция, оценяваща компанията на 1 млрд. долара, през 2019 г. и пионера в генната терапия Asklepios BioPharmaceutical, когото придоби за 4 млрд. долара през октомври 2020 г.

Bayer ще плати 1,5 млрд. долара за Vividion и ще добави още 500 млн. долара в плащания, свързани с успеха.

Придобиването на малки, иновативни биотехнологични стартиращи фирми е крайъгълният камък на стратегията на Олрих, който напусна съперника Sanofi през 2018 г., за да оглави германския концерн. Той иска да трансформира германската група в иновационна „електроцентрала“.

Базираната в Сан Диего Vividion е основана преди две години от екип учени на Бенджамин Крават, професор по молекулярна медицина в Scripps Research, най-добрият научен институт в САЩ с нестопанска цел, според класация на Nature Index.

Фармацевтичният бизнес на Bayer през 2020 г. генерира 42% от приходите на групата и 52% от оперативната печалба преди изключването на някои позиции. Очаква се компанията да изгуби патентната защита на две от най-продаваните си лекарства-лекарството против съсирване на кръвта Xarelto и медикаментът за очи Eylea.

Приходите на Bayer от здравеопазване през второто тримесечие се увеличават с 12,6% на годишна база в сравнение с 4,6% увеличение в звеното за наука за земеделските култури.

Германската компания плати солена цена заради злополучното придобиване на американския производител на семена Monsanto, тъй като беше въвлечена в продължителни съдебни битки заради препарата глифозат. Миналата година Bayer се съгласи да плати 9,6 млрд. долара, за да уреди 125 хил. стари съдебни дела на потребители, които страдат от рак. Второ споразумение на стойност 2 млрд. долара за бъдещи искове беше отхвърлено от американски съдия през май.

Миналия месец Bayer разкри, че ще отдели допълнителни 4,5 млрд. долара за провизии заради съдебните искове.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
Още по темата: Европа Bayer Vividion Therapeutic

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания похарчи 37 млрд. паунда за тестове и проследяване на коронавируса