Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Bayer претърпя неуспех в щатското дело за химикала PCB

Съдебно жури отсъди компенсация в размер на 185 млн. долара, която компанията трябва да плати на трима учители

Bayer претърпя неуспех в щатското дело за химикала PCB

Снимка: Bloomberg LP

Германският концерн Bayer претърпя поражение в рамките на американската съдебна битка заради химикала PCB, който е забранен от десетилетия. Журито присъди на трима учители обезщетения на обща стойност 185 млн. долара в сряда вечерта в Сиатъл в решение, което обвинява токсина за причинител на мозъчно увреждане. Както при другите дела, компетентният съдия може да намали сумата. Германската компания, която не споделя оценката на журито, обмисля обжалване на по-висша инстанция, предава DPA. 

Още по темата

Подобно на съдебните спорове за милиарди долари относно предполагаемите рискове от рак, причинявани от препарата глифозат, процесите за PCB са наследство на американската компания за семена Monsanto, която Bayer придоби през 2018 г. Подобно на глифозата, темата за PCB е сериозно правно главоболие за базираната в Леверкузен компания.

Bayer работи по споразумение с ищци във федералния окръжен съд в Лос Анджелис. През май съдията отново отхвърли споразумение по дело за замърсени с PCB води. Наред с други неща съдията критикува крайния срок за подаване на искове, но също така заяви, че се търси решение.

В рамките на производството за PCB Monsanto е обвинена, че десетилетия наред е криела информация за опустошителни последици от токсичните замърсители за природата и живите същества. Полихлорираните бифенили (PCB) са забранени в САЩ от 1979 г. В Германия те не могат да се използват от края на 80-те години.

Загрижеността за токсичността на PCB до голяма степен се основава на сходството на химическата структура на тези съединения и химическата структура на токсичния диоксин. Доказано е, че PCB имат токсични ефекти, включително разстройство на невроните и нарушаване на ендокринната система.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият германски лидер поема отношенията с Русия в най-ниската им точка от години