IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанската криза ще накара ЕС да отстъпи от бюджетните правила?

Ще действаме гъвкаво при оценката на бюджетните разходи на страните, засегнати от кризата с бежанците, заяви Жан-Клод Юнкер

17:30 | 27.10.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителствата на страните от Европейския съюз ще могат да изкарат част от разходите, свързани с мигрантската криза, от правилата за бюджетния дефицит на ЕС, твърди високопоставен служител на ЕС, отговарящ за националните бюджети. Съгласно правилата на ЕС правителствата трябва да се придържат към бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) или рискуват глоби, пише Wall Street Journal.

„Ще решаваме страна по страна, но ако една страна полага извънредни усилия, то трябва да има и съответното тълкуване на тези извънредни усилия", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на дебат в Европейския парламент, като намекна, че ЕК може да прояви известна снизходителност при отклонения от бюджетните правила за страните, "полагащи изключителни усилия", за да се справят с миграционната криза.
По-рано през месеца финансовият министър на Австрия изрази съмнение, че страните, които се опитват да овладеят притока на бежанците, не могат да спазят бюджетните си планове. 



"Има някои страни в еврозоната, които вече са засегнати от разходите за бежанците и не мисля, че ще бъде правилно, ако кажем, че не можем да достигнем нулев структурен дефицит заради бежанската криза и след това да бъдем глобени от ЕК", заяви Ханс Йорг Шелинг след среща на финансовите министри на еврозоната.

Други, като белгийския министър Йохан Ван Овертвелт, смятат, че трябва да се подходи внимателно. Той предупреди, че правилата не бива да се променят, „когато в света се случи нещо", цитира го EU Observer.

Германия, основната дестинация за бежанците, които пристигат в Европа, се очаква да утрои своя бюджет за настаняване на лица, търсещи убежище, до около 15 млрд. евро. Текущия дефицит на Германия е в рамките на правилата на ЕС, но това може да се промени до края на годината.

Италия, Австрия, страни от първата линия на кризата с бежанците заради географското си положение, но също така и Белгия, поискаха от Еврокомисията да прилага клауза от Пакта за стабилност, която позволява "при извънредни обстоятелства" бюджетният дефицит да надхвърли тавана от 3 процента от брутния вътрешен продукт, без да бъдат застрашени от наказателни процедури.

Комисията информира страните членки, че когато става дума да бъдат окачествени бюджетните разходи, които са свързани с бежанската криза, ние ще прилагаме правилата от Пакта за стабилност, допълвайки ги с доза гъвкавост, както и предвиждат тези правила, отбеляза още Юнкер.

В понеделник Министерството на финансите на България представи актуализация на бюджета, която предвижда увеличаване на дефицита до 3,3% от БВП за 2015 г. За нея принос имат и увеличените разходи на МВР със 180 млн. лева, една от причините за които е именно бежанският поток. Въпреки това МФ се надява да надхвърли само дефицита на касова основа, а не на начислена база и да не бъде санкционирано от Европейската комисия, припомня Bloomberg TV Bulgaria.  

България няма намерение да тегли заеми, за да се справи с тежката бежанска криза, стана ясно пък в неделя по време на извънредната минисреща на върха на ЕС за миграцията. "Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заем от международни финансови институции, за да се справяме с бежанската вълна", заяви на пресконференция в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 0
RSG
преди 8 години
Какво значи това: Германия и Франция ще вземат младите хора с образование от Сирия, съответно ще си увеличат потреблението и ГДП през следващите 5г. Освен това ще напечатат и малко парици чрез "повишен бюджетен дефицит" за тях си. Другите - няма да печатат. Проблема е пак при нас, как точно - сещаме се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Учудващо е как елементарни фитки като ""Категорично не съм съгласен с формулировката да взимаме заем от международни финансови институции, за да се справяме с бежанската вълна""минават в българия. Естествено, че няма да е заради бежанците, ще е разрешение за повишение на лимитите на "гадната" графа в на владко тетрадката бакалийска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Тоя път май САЩ ще ги изпреварят.Всъщност положението в китайско море май е доста НАръба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Муахахахах "ако една страна полага извънредни усилия, то трябва да има и съответното тълкуване на тези извънредни усилия"Юнкер погали владко по т-ъ-п-а-т-а тимберица :-DА клетите българи по з-а-д-н-и-к-а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Война с кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Война с кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Бат Минко
преди 8 години
Германия я чакат заеми и хиперинфлация.Въпрос на няколко години.Войната *** на прозореца......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Бат Минко
преди 8 години
Германия я чакат заеми и хиперинфлация.Въпрос на няколко години.Войната *** на прозореца......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още