IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанският поток през Средиземно море намалява рязко през април

По схемата за релокация 1,47 хил. мигранти, пристигнали в Италия и Гърция, са разпределени в други държави от ЕС

17:46 | 14.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През април по маршрутите през Средиземно море в Европа са пристигнали 12,3 хил. мигранти, сочи официалната статистика на Международната организация за миграцията. Данните показват значително намаление на бежанския поток спрямо 2015 година.

От статистиката е видно, че бежанската криза в Европа започва да се задълбочава именно през април 2015 година. Тогава на  Стария континент през Средиземно море са пристигнали 27,9 хил. мигранти. Повечето от тях избират за входна точка Италия (16 хил.), а останалите - гръцките острови.

В следващите месеци картината се променя и Гърция се оказва наводнена от бежанската вълна към Европа. Пикът е през октомври, когато в Европа през Средиземно море влизат 220,5 хил. души, 211,6 хил. от тях - през Гърция.

В последните месеци обаче броят на бежанците рязко намалява. Обяснението за това е затвореният "Балкански маршрут", който ограничи движението на бежанците от Гърция към Северна Европа, а и подписаното в средата на март споразумение между ЕС и Турция за ограничаване на бежанския натиск.

В периода от 28 април до 12 май в Гърция са пристигнали почти 1,4 хил. души.

Статистиката на Международната организация за миграцията показва още, че през Италия засега влизат бежанци от тежката ситуация в Африка - основно нигерийци, сомалийци и граждани на Гамбия. През Гърция пък минава бежанската вълна от Близкия изток - пристигащите са основно от Сирия, Афганистан и Ирак.

От началото на 2016 година до 12 май в Европа по различните маршрути през Средиземно море са пристигнали 188,3 хил. души. По схемата за релокация на бежанци в 18 държави от ЕС са изпратени 1,47 хил. души - 881 от Гърция и 591 от Италия. Най-много бежанци е приела Франция - общо почти 500 души. 4-ма бежанци (от Гърция) е приела и България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още