IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус ще получи 1 млрд. долара от МВФ въпреки критиките на САЩ

Това е приблизителният дял на Минск от специалните права на тираж на стойност 650 млрд. долара

22:00 | 13.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Авторитарният режим в Беларус, притиснат от наложените санкции от САЩ и ЕС, ще получи почти 1 млрд. долара спасителна помощ от Международния валутен фонд (МВФ), предава Bloomberg.

Това се случва въпреки призивите МВФ да блокира правителството на президента Александър Лукашенко след обвиненията на Запада за измами на изборите миналата година и жестоките му репресии срещу последвалите протести. Президентът Джо Байдън се срещна миналия месец в Белия дом с лидерката на опозицията в изгнание Светлана Тихановска и САЩ, които са най-големият акционер в МВФ, разшириха санкциите си тази седмица по повод първата годишнина от изборите.

Беларус показва как някои авторитарни режими, на които САЩ се противопоставят, се възползват от създаването на рекордни специални права на тираж на стойност 650 млрд. долара, разделени сред страните членки на МВФ почти пропорционално на размера на икономиките им. Беларус Беларус

„Получаването на пари от МВФ е като манна небесна за беларуските власти“, коментира Дмитри Крук, старши сътрудник в Беларуския център за икономически изследвания, базиран в Минск.

Твърденията на Лукашенко, че е спечелил шести мандат с 80% от гласовете преди една година, накараха ЕС и САЩ да засилят санкциите. Но правителството му продължава да се радва на консенсусно признаване от членовете на фонда.

Това на практика е единственото предварително условие за 190-те страни членки на МВФ да получат средства от МВФ, одобрени по-рано този месец.

САЩ подкрепя специалните права на тираж в помощ на света да отговори на пандемията от COVID-19 и страната ще продължи да проучва варианти със съюзниците за оказване на натиск върху правителството на Лукашенко, заяви говорител на Държавния департамент в имейл.

По отношение на Беларус „както винаги МВФ се ръководи от международната общност, която продължава да има отношения с настоящото правителство в страната“, заяви говорителят на фонда Гери Райс в имел в отговор на въпроси. „Предвид развитията през последно време продължаваме да наблюдаваме ситуацията отблизо“, допълни тя.

Някои антидемократични режими, критикувани от САЩ, като тези във Венецуела и Мианмар, ще бъдат блокирани от някои активи, защото управляващите режими нямат широко признаване във фонда.

Последна актуализация: 15:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още