IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия и Гърция имат два месеца да приемат евростандартите за банкова стабилност

ЕК заплашва държавите със съд, ако не се съобразят с директивите CRD II и не приемат европейските правила за капиталова адекватност на кредитните институции и инвестиционните компании

15:25 | 16.06.11 г.
Белгия и Гърция имат два месеца да приемат евростандартите за банкова стабилност

Белгия и Гърция имат два месеца да приемат единните правила на Европейския съюз за капиталовата адекватност на банките и инвестиционните компании, регламентирани в т. нар. директиви CRD II. В противен случай държавите вероятно ще бъдат дадени на Европейския съд в Люксембург.

Крайният срок за синхронизирането на националните законодателства с директивата беше 31 октомври 2010 г., припомнят от Европейската комисия.

Целите на директивите са да се стабилизира банковата система, да се редуцират рисковите експозиции на финансовите институции и да се подобри надзорът над банките, които оперират в повече от една страна от Европейския съюз.

Белгия още не е транспонирала няколко правила за надзор на банките и инвестиционните компании, посочват от Европейската комисия. Гърция пък изобщо не е започнала обмена на информация между надзорните органи, както и не се е съобразила с европейските стандарти за банкова стабилност, допълват от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още