Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Белгия може да намали ДДС за енергоносителите от 21 на 6 на сто

Подобна мярка би струвала на бюджета 770 млн. евро годишно

Белгия може да намали ДДС за енергоносителите от 21 на 6 на сто

Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Белгийското правителство предлага ДДС за тока и газа да бъде намален от 21 на 6 процента, съобщиха местни медии.

Очаква се това предложение скоро да бъде разгледано от Федералния парламент. Отчита се, че подобна мярка би струвала на бюджета 770 милиона евро годишно. От миналата есен в страната бяха предприети мерки за защита на най-уязвимите граждани от високите цени на енергоносителите. Помощ получиха около един милион домакинства, които плащат по понижени цени и получават по 80 евро на месец обезщетение за покриване на сметките.

Още по темата

Белгия прилага различен ДДС за отделните стоки и услуги, като 21 на сто е най-високият размер на данъка. Засега енергоносителите се облагат на най-високата данъчна ставка, но властите са в готовност да ограничат размера на налаганите акцизи, за да подкрепят допълнително домакинствата.

Медиите отчитат, че до преди няколко месеца правителството не беше склонно да намали данъка за енергоносителите. Допълва се, че обсъжданото днес предложение за шест на сто ДДС е идея на крайната левица и е само една от възможностите пред управляващите, за да смекчат отражението от растящите цени на енергията.

Подобни на белгийските мерки вземат и други държави. Мярката е подобна на вече обявеното намаление на данъка върху електроенергията във Франция от 1 февруари. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Латвия обвини Германия в "неморални отношения" с Русия