IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия се отказва от ядрената енергия

Партиите в страната постигнаха принципно споразумение всички реактори да бъдат спрени до 2025 г.

21:15 | 02.11.11 г.
Белгия се отказва от ядрената енергия

Политическите партии в Белгия постигнаха принципно споразумение да бъдат затворени двете останали ядрени централи в страната, пише електронното издание EurActive.com, като цитира говорител на местното министерство на енергията и климата.

Ядрените мощности са собственост на подразделението на GDF Suez  – Electrabel.

Според плана трите най-стари реактори на белгийските ядрени централи ще бъдат затворени до 2015 г. До 2025 г., ако бъдат намерени достатъчно алтернативни източници на енергия, ще приключат работа и останалите реактори.

“Ако планът за отказ от ядрената енергия се осъществи, няма да има недостиг на енергия и цените няма да се повишат. Възнамеряваме да се придържаме към закона за отказ от ядрената енергия от 2003 г.”, коментира говорителят на енергийното министерство на Белгия.

Белгия, в която продължават преговорите за формиране на правителство, отдавна  обмисля пълния отказ от ядрената енергия. През 2003 г. беше приет закон, в който бяха очертани сроковете за спиране на седемте реактора в двете ядрени централи.

През 2009 г. атомната енергия осигуряваше около 55% от производството на електричество в страната, показват данни на Международната агенция по енергетика.

Electrabel засега отказва да коментира решението на Белгия. От компанията твърдят, че все още не са получили официално потвърждение на информацията.

Обществените съмнения за безопасността на ядрените централи се възродиха с пълна сила след ядрената катастрофа в Япония. В резултат Германия реши да закрие всички ядрени централи в страната до 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 02.11.11 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още