IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия ще разследва Credit Suisse за пране на пари

Проучват се банковите данни на белгийски клиенти със сметки в кредитора между 2003 и 2014 г.

16:37 | 24.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Credit Suisse Group AG е изправена пред наказателно разследване на фона на подозренията, че е помогнала на повече от 2600 клиенти да укрият пари в швейцарски сметки, заявиха белгийските прокурори.

Разследващите търсят доказателства за пране на пари и дали швейцарският кредитор е действал като незаконен финансов посредник, заяви в понеделник Ерик ван Дюиз, говорител на федералната прокуратура на Белгия, потвърждавайки информация оповестена през уикенда от вестник L'Echo, предава Bloomberg.

Говорителят съобщи, че разследването е на етап събиране на факти и не е сигурно, че това ще доведе до официални обвинения. Прокурорите са получили банковите данни на белгийски клиенти със сметки в Credit Suisse между 2003 и 2014 г., потвърди Ван Дюиз.

Credit Suisse „прилага стриктна политика за нулева толерантност и желае да извършва бизнес с клиенти, които са платили данъците си и са декларирали напълно своите активи“, заяви кредиторът в изявление по имейл на 22-и август. „Ние стриктно спазваме всички приложими закони, правила и разпоредби на пазарите, на които оперираме“, пише още в писмото.

През последното десетилетие швейцарските банки са поставени под международен натиск заради прилаганата в страната банкова тайна. Пандемията от Covid-19 забави обжалването от страна на UBS Group AG на наказанието в размер на рекордните от 4,5 милиарда евро (5,3 милиарда долара) за подпомагане на богати френски клиенти да скрият недекларирани средства в офшорни сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още