IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия свиква среща на потенциално най-потърпевшите от Brexit членки на ЕС

Сред поканените са френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел

21:43 | 09.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Белгийският премиер Шарл Мишел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Белгийският премиер Шарл Мишел. Снимка: Ройтерс

Белгийският премиер Шарл Мишел свиква утре в Брюксел среща на шест страни от Европейския съюз, които ще бъдат най-пряко засегнати от Brexit без сделка, съобщава Франс прес, позовавайки се на пресслужбата на Мишел. 

„Става дума за среща за подготовка за потенциалните последствия от Brexit на различни нива (митнически въпроси, контрол на границите), уточнява същият източни, добавяйки: „Белгия пое инициативата да събере съседните на Северно море страни“.

Говорителят на Шарл Мишел Фредерик Кодлие, каза че сред поканените са френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, както и лидерите на Холандия и на Дания.

Срещата ще започне в 13.30 ч. по Гринуич, преди извънредната среща на върха на Европейския съюз (ЕС) за Brexit, в която ще участват Тереза Мей и лидерите на останалите 27 страни членки на блока.

Присъствието на Ангела Меркел на срещата, планирана от белгийския премиер, обаче не е сигурно. Германският канцлер би трябвало да бъде утре рано в Берлин на парламентарен контрол в Бундестага.

Белгия, чийто търговски пристанища са разположени срещу Великобритания, се смята за една от страните, чиито икономики биха пострадали от хаотичен Brexit. Белгийското правителство вече се подготви за назначаване на хиляди митничари и допълнителни полицаи от 2020 г.

В случай на Brexit без сделка, белгийското правителство предвижда „най-малко 250 законодателни и регулаторни мерки“, които са вече одобрени или в процес на одобрение, каза Шарл Мишел на 28 март след заседание на белгийските министри, посветено на излизането на Великобритания от ЕС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още