IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската банка KBC въведе отрицателни лихви по депозити на бизнеса

Няма отрицателна лихва за 99,9% от дружествата, уточниха от кредитора

12:18 | 24.04.15 г. 1
Белгийската банка KBC въведе отрицателни лихви по депозити на бизнеса

KBC ще се превърне в първата банка в Белгия, която ще въведе отрицателни лихвени проценти за големи предприятия, съобщава местното издание De Tijd в четвъртък.

Това означава, че компаниите трябва да плащат, за да депозират парите си в банката. Според изявление на банката отрицателната ставка ще се прилага само за няколко големи фирми.

"По правило ние приемаме нулева лихва с изключение за няколко големи компании", съобщават от KBC пред белгийското издание. "Няма отрицателна лихва за 99,9% от дружествата".

Ходът на KBC последва въвеждането на отрицателна лихва на паричния пазар, където 3-месечният междубанков лихвен процент падна под нулата за първи път по-рано тази седмица.

В Белгия отрицателните лихви за депозити на физически лица са забранени. Неотдавнашно решение на Министерството на финансите показа, че спестовните сметки трябва да има минимална лихва от 0,11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Rumen_
преди 8 години
И ако всичките и клиенти решат да си преместят парите в друга банка, какво ще правят?А отрицателни лихви по кредити мислят ли да въведат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още