IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийският съд сложи край на делото за екстрадицията на Пучдемон

Той има имунитет като член на Европейския парламент

19:23 | 02.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брюкселски съд спря екстрадицията на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, обяви адвокатът му, цитиран от Ройтерс.

Пол Бекаер коментира, че белгийският съдия, който отговаря за делото, се е произнесъл в полза на Пучдемон и Тони Комин, друг бивш член на каталунското правителство, позовавайки се на имунитета им като членове на Европейския парламент.

Белгийската федерална прокуратура не е открита веднага за коментар по въпроса.

Двамата са издирвани в Испания по обвинение в подбуждане на обществото по повод организирането на неуспешния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г., но трите предишни искания за екстрадиция на Мадрид бяха отказани.

Друг каталунски лидер и евродепутат, бившият вицепрезидент Ориол Джункерас, изглежава присъдата си - лишаване от свобода, за ролята си в забранения референдум.

Миналия месец Съдът на ЕС заяви, че Джункерас има право на имунитет, тъй като е избран за член на Европейския парламент през май 2019 г., което предполага, че Комин и Пучдемон трябва да се ползват със същия имунитет. Въпреки това все още не е ясно дали ще им бъде позволено да заемат местата си, макар че получиха парламентарна акредитация в Брюксел през декември.

Пучдемон изрази радостта си от развитието на ситуацията с публикация в Twitter и призова Испания да освободи Джункерас от затвора.

“Испания трябва да действа по същия начин като Белгия и да уважава закона”, посочи той в туита си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още