Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бенишева: Върховенството на закона ще създаде две категории страни членки на ЕС

Приоритет на словенското председателство е да имаме колективна подготвеност при кризисни ситуации, посочи посланикът на ПанЕвропа България

гледано: 1474   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Най-големият дебат в момента е по отношение на фундаменталните ценности. Спазването на европейските ценности беше обвързано с финансирането от фондовете на ЕС. През есента за първи път на основата на доклад от Европейската комисия в рамките на механизма за върховенството на закона в ЕС ще създаде две категории страни-членки – такива, които се съобразяват с върховенството на закона и такива, които не го зачитат. Този нов механизъм не е активиран досега, но е сигнал от нашите партньори, че ние като съюз трябва да споделяме общи ценности. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие", посланик Бисерка Бенишева, директор Европейски въпроси в ПанЕвропа България.
Още по темата

„Предстои вътрешен дебат относно върховенството на закона, в който ще стане ясно дали сме съюз, основан на ценности, или сме просто един търговски блок“, допълни тя.

Посланик Бисерка Бенишева засегна темата за поемането на председателството на Съвета на ЕС от Словения през изминалата седмица.

"Председателствата на Германия, Португалия и Словения съвпаднаха с пандемията, която е трудно изпитание за ЕС. Тройката председателства защити тезата с предложенията, които направи - че никоя страна-членка не може самостоятелно да се справи с кризи от такъв мащаб. Европейският проект е сума от решенията, които взимаме в резултат на кризи. Това е и един от приоритети на словенското председателство, а именно да имаме колективна подготвеност при кризисни ситуации", посочи тя.

Бисерка Бенишева смята, че това, което излезе на преден план по време на ковид кризата е, че най-голямото предизвикателство е да се запази единството и да се постигне съгласие как си представяме бъдещето на ЕС.
„Геополитическата динамика налага като съюз да определяме кои ще бъдат нашите партньори. Друга важна тема е дебатът по стратегическата автономност“, каза още посланикът.

От думите ѝ стана ясно, че в ЕС предстои да постигне съгласие по важни въпроси като възстановяването от пандемията, приемането на националните планове за възстановяване и устойчивост на страните членки.

"Друга важна тема е постигането на съгласие относно Пакта за миграция и убежище и да започнат разговорите по предстоящия нов Европейски зелен пакт, който трябва да подготви европейските икономики за новата цел за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. с 55% спрямо 1990 г.", информира Бисерка Бенишева.

Според нея успехът на националния интерес на България зависи от уменията ни да постигнем сътрудничество с партньори със сходни интереси. Такива са постигането на договореност относно енергийния микс и дали атомната енергетика може да бъде призната като негенерираща въглеродни емисии. Целта от 55% за намаляване на въглеродните емисии е колективна и предстоят преговори за постигането й.

"Целият пакет на Европейският зелен пакт ще се състои от 13 законодателни акта. Регламентът относно споделяне на тежестта ще бъде обект на най-тежки преговори. Словения слага начало на преговорите, като не се очаква да бъде постигната договореност до края на председателството", информира посланикът.

Бисерка Бенишева напомни, че България и Словения имат споделен интерес и за стабилизацията на Западните Балкани.

"Друга важна цел е инфраструктурната свързаност. В ЕС имаме амбициозни цели като климатичен преход, дигитална трансформация - този регион не може да си позволи да изостава", отбеляза тя.

Къде има пресечни точки между България и словенското представителство по отношение на разширяването и политиката на интеграция?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 27 септември