IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин и Париж се изправят заедно срещу евроскептиците

Франция и Германия ще подпишат споразумение за съвместни усилия по въпросите на сигурността, икономиката и екологичната политика

16:16 | 09.01.19 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел (вдясно) и френският президент Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел (вдясно) и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Двата основни стълба на Европейския съюз Германия и Франция възнамеряват да задълбочат 55-годишното си сътрудничество в опит да противодействат на силите, които се противопоставят на обединението в блока, предава Bloomberg. 

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще подпишат споразумение в граничния германски град Аахен на 22 януари. Пактът призовава за съвместни усилия по въпросите на сигурността, икономиката и екологичната политика и представлява разширение на Елисейския договор от 1963 г.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че споразумението цели да изпрати ясно послание към популистките кампании, водещи към т.нар. „национален егоизъм“. „По-близката работа не нарушава нашия суверенитет, а ни прави по-силни“, отбеляза още Маас.

Рисковете за единството на блока обаче остават сериозни въпреки усилията на Германия и Франция. Защо - вижте в продължението на материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още