IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Очакваме Георгиева да оглави МВФ въпреки възрастта ѝ

Германия не очаква възрастта ѝ да застане на пътя ѝ към топ позицията на МВФ, твърди говорител на германското финансово министерство

14:36 | 05.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Германия е оптимистично настроена за това,  че българката Кристалина Георгиева ще стане ръководител на Международния валутен фонд, заяви говорител на германското финансово министерство в понеделник.

Правителствата на Европейския съюз избраха 65-годишната Георгиева за кандидат на блока да ръководи МВФ след повече от 12 часови преговори в петък. Повечето държави от ЕС подкрепиха Георгиева, въпреки че нейната кандидатура ще наложи промяна в правилата на МВФ, които изискват управляващият директор да е по-млад от 65 години, когато бъде назначен.

Германия не очаква възрастта на Георгиева да застане на пътя ѝ към топ позицията на МВФ, заяви говорителят на германското финансово министерство, цитиран от Ройтерс. 

МВФ възнамерява до началото на октомври да вземе решение кой ще наследи Кристин Лагард, която ще оглави Европейската централна банка. Според вътрешна информация Южна и Източна Европа са били за Георгиева, а Германия първоначално е застанала зад бившия ръководител на Еврогрупата - холандеца Йерун Дейселблум.

Всъщност кандидатите за ръководител на МВФ трябва да са на възраст под 65 години към момента на вземане на решение за назначаване. Георгиева навършва 66 години през август. Отказът на държавите членки на МВФ да се подпишат за промяна на устава би уронил позицията на Георгиева. По традиция европейците предлагат ръководител на МВФ, но все  по-важните нововъзникващи икономики биха искали това да се промени. 

През уикенда водещото финансово германско издание Handelsblatt коментира, че като опитен икономист и политик, тя е идеален кандидат да оглави МВФ. "Тя е силно уважаван икономист, който пожъна аплодисменти за работата си в Световната банка. Ако през октомври бъде назначена, Георгиева ще стане първият източноевропеец", оглавил МВФ, отбеляза и британският Financial Times. Според медията обаче самата Германия, заедно със северноевропейските страни и социалдемократическите правителства, са подкрепили холандеца Йерун Дейселблум.

По-рано през деня пък Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, коментира  в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че номинацията на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) от страна на Европейския съюз несъмнено е огромна личностна победа за нея и добра оценка за работата ѝ в Световната банка и като наш представител в ЕС. Тя има големи шансове да оглави МВФ, защото се очаква да получи подкрепата на ЕС и САЩ.  Страните от ЕС притежават около 25-26% от специалните права на тираж (СПТ) в МВФ, което им дава и най-големия процент право на глас, а тежестта на САЩ при гласуването е над 15%, уточни още експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
Ще оглави МВФ тогава, когато си види дъртия космат ауспух, без огледало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
abdul
преди 4 години
Нарочно ги избират по-възрастни.. като се осеpe да няма свидетели и отговорни.Затова го разнасят тоя некролог сталински по тия високи постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
s3
преди 4 години
Кат се качи на високия и престижен пост, ние всички ще се радваме че е българка като нас, и ето че ще е успяла. Нищо че от много години не живее в България, тя пак си остава с дълбоки български корени и с образувание от родната школа от комунизма. Ще се радваме и ще викаме горди: Българи - Юнаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Iblis
преди 4 години
И ти си от образУваните *** ;) И като се качи на високия пост, какво....?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
s3
преди 4 години
Ние всички подкрепяме Кристалина за този така висок и отговорен пост за кадри от кариерата. Тя е доказан във времето специалист, с отлично образувание и в БГ-то, че и в щатско още от комунистическо време. Малко хора у нас могат да се похвалят с такива постижения, и то още при комунистическия режим, където се ценяха личностните достижения и талант. Успех и нека скоро да се променят и изискванията за да я назначат на поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още