IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин осъди признаването на паспорти, издавани от Донецка и Луганска република*

Москва признава документите, издавани от самообявилата се власт в двете области, но според Германия това е нарушение на Минските споразумения

15:34 | 20.02.17 г. 6
<p>
	Паспортите, издавани от Донецката народна република. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Паспортите, издавани от Донецката народна република. Снимка: Архив Ройтерс

Признаването на документите за самоличност, издавани от самообявилите независимост Донецка и Луганска република, е нарушение на Минските споразумения. Това е позицията на Германия по повод решението на Кремъл, пише Ройтерс.

В събота (18 февруари) президентът на Русия Владимир Путин издаде указ, с който се признават документите, издавани от новата администрация в двете области. Целта е защита на правата на гражданите, пише в указа на руския президент, публикуван на сайта на институцията.

Освен документите за самоличност Москва признава за валидни още и дипломи за завършено образование, актове за раждане и смъртни актове, както и свидетелства за брак или развод и шофьорски книжки.

Украинските граждани, както и лицата без гражданство, живеещи в Донецка и Луганска област, могат да пътуват от и до Руската федерация без визи, пише още в указа на Путин.

Германия обаче няма да признава документите, издавани от самообявилата се власт в двете области, коментира правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

От руското външно министерство поясниха, че без тези документи нито един гражданин не може да се възползва от своите права. С тяхното признаване Москва цели да облекчи живота на хората, поясниха в специално изявление от ведомството, ръководено от Сергей Лавров. 

Още през 2015 година самообявилите се републики започнаха да издават паспорти, с които да бъде удостоверена самоличността на гражданите в областите. 

* Статията е допълнена с изявлението на Министерството на външните работи на Русия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 7 години
От Берлин от 1945 година насам нищо не зависи.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
А косовските паспорти що ги признават тогаз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Хаха... Абе вие продължавайте да се правите на луди и да ги плашите руснаците със санкции, докато се опитват да ги отучат руснаците да говорят на руски в 20-годишната "държава" Украйна, па ше видите още какво може да им признае Путин... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още