Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Берлин отказва да разкрие подробности около своя план за премахване на въглищата

Очаква се по-късно днес законопроектът за подпомагане на засегнатите енергийни компании в размер на 4,5 млрд. евро да бъде гласуван в Бундестага

Берлин отказва да разкрие подробности около своя план за премахване на въглищата

Снимка: Pixabay

Берлин отказва да разкрие подробности около сделката с енергийните компании за постепенно премахване на въглищните електроцентрали в страната на стойност над 4 млрд. евро, съобщава Euractiv.

Още по темата

Германските енергийни компании LEAG и RWE ще получат въпросната държавна помощ за затваряне на своите електроцентрали, които работят с лигнитни въглища. Все още никой не знае обаче как се изчислява обезщетението, като германското икономическо министерство отказва да предостави подробности.

Планът за постепенното премахване на въглищата от енергийния микс на страната трябва да бъде гласуван в Бундестага по-късно днес.

Само няколко часа преди депутатите да гласуват законопроекта, Висшият административен съд на Берлин-Бранденбург отхвърли предложението, внесено от екоактивисти, които поискаха достъп до документите, съдържащи подробности за сделката на правителството с операторите на лигнитните електроцентрали.

Позовавайки се на германския Закона за информация за околната среда (1994), представителите на ClientEarth и интернет платформата FragDenStaat са поискали да разберат какви критерии се използват за изчисляване на компенсацията, предлагана на енергийните дружества в замяна на техния ангажимент да затворят работещите въглищни електроцентрали. 

Сделката е била договорена при затворени врати от министерството на икономиката, ръководено от Петер Алтмайер (ХДС), заедно с енергийните компании RWE и LEAG.

Твърде много пари на данъкоплатците?

Обезщетението, предлагано на операторите на въпросните електроцентрали, което общо възлиза на 4,35 млрд. евро, е определяно от защитниците на околната среда като противоречиво. Институтът Öko-Institut, смята, че реалната сума, необходима за това, е с до 2 млрд евро по-малка.

Германското министерство на околната среда потвърждава, че икономическото положение на електроцентралите е внимателно проучено от консорциум от независими одитори. 

Още по темата

Освен всичко друго, одиторите „са получили достъп до вътрешни документи на компанията, които операторите им са предоставили“, споделя говорител на министерството пред Euractiv.

През януари германското списание Der Spiegel съобщи, че групата LEAG е планирала така или иначе да затвори своите въглищните електроцентрали, защото те се превръщат в нерентабилни активи в сравнение с по-евтината възобновяема електроенергия.

В сряда (1 юли) Öko-Institut публикува проучване, в което за първи път изчислява размера на обезщетението, което въглищните компании могат законно да поискат от правителството. Като взема предвид текущите цени на електроенергията, мозъчният тръст изчислява, че LEAG ще има право да получи 770 млн. евро вместо договорените 1,75 млрд. евро. При RWE стойността на компенсацията също може да се намали с 1 млрд. евро до нивото на реалните разходи около процеса на закриване на централите.

До есента Европейската комисия ще разгледа дали сделката за компенсация в размер на 4,55 млрд. евро е достатъчна за финансиране на плана за премахване на въглищата в Германия и дали рискува да наруши конкуренцията на вътрешния пазар на ЕС. Ако има някакви съмнения, Брюксел може да започне задълбочено разследване, което значително да забави процеса на одобрение на законопроекта.

Според германското министерство на околната среда разговорите с Брюксел досега са били „изключително конструктивни“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Лобисти на Марица-Изток са забелязани около Бундестага. Пушили коксови цигари с високо съдържание на катран и размахвали големи запалки.
1
 
1
 
1
преди 1 година
Берлин отказва да разкрие подробности около своя план за премахване на въглищата..........ИЗГАРЯНЕ? Само тъй може да ги премахнеш.

Още от Европа
Шолц: Възстановяването на Германия от наводненията ще струва над 6 млрд. евро