IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин постави цена на икономическата си помощ за Турция

Германия ще поиска политически и законодателни промени от Анкара, ако се стигне до молба за икономическа подкрепа

22:32 | 21.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското правителство ще поиска осъществяването на политически промени от турския президент Реджеп Ердоган в замяна на евентуална помощ за стабилизирането на турската икономика. Това съобщи един от членовете на германската парламентарна комисия по международни отношения в интервю за Bloomberg.

„Имаме общи интереси що се отнася до миграционната политика, но също така имаме големи различия“, заяви Юрген Харт от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. По думите му Германия иска Анкара да уважава медийната свобода, да освободи германците, арестувани по политически причини, и да се въздържа от разпалване на войната в Сирия.

Турската валутна криза резонира особено силно в Германия – най-големият турски икономически партньор и дом на близо 3,5-милионна турска общност. Двустранната търговия между Германия и Турция миналата година е възлизала на близо 37 млрд. евро. Меркел и ЕС се нуждаят от благорозположението на Турция и във връзка със миграционното споразумение, в рамките на което страната спира потока от мигранти към Европа в замяна на сумата от 6 млрд. евро.

И макар от официален Берлин все още да няма предложение за помощ, двустранните отношения подчертават високите залози на предстоящото посещение на президента Реджеп Ердоган през септември в Германия.

Харт също така даде да се разбере, че първото място на Запад, към което Турция трябва да се обърне, ако иска подкрепа, е Международният валутен фонд (МВФ), а не Германия или Европейския съюз.

Въпреки това по-рано тази седмица правителството на Меркел опроверга съобщения на изданието Der Spiegel, че германският финансов министър Олаф Шолц е призовал турския си колега Берат Албайрак да потърси помощ от МВФ.

Турция и Германия значително влошиха двустранните си отношения през последните години след поредицата държавни чистки на Анкара, последвали опита за преврат в страната от 2016 г., по време на които в затвора отидоха и някои германски граждани. Междувременно Ердоган на няколко пъти отправи остри критики към властите в Берлин, стигайки до там да ги оприличи с нацисти.

Въпреки това германската покана за гостуването на турския президент на 28 септември представлява затопляне на отношенията и подчертава това как действията на американския президент Доналд Тръмп на икономическия фронт карат двете страни да преосмислят отношенията си. Миналата седмица Меркел бе домакин и на двустранна среща на четири очи с руския президент Владимир Путин – първата от над пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 15
popo323
преди 5 години
Само глупчо не би разбрал , че под диктатурата на един сатрап , терорист , като Ердоган , Турция няма никакво бъдеще освен черно . Не е достатъчно само да си измислиш едно движение , като това на Гюлтен и да обвиниш фалшиво ,че някакъв старец в САЩ ти е виновен за преврат .Елементарен начин да се саморазправиш с всички неудобни без да признаеш истинските причини защо искат да те махнат .Военните са били винаги защитници на светското в тази страна , а стареца в САЩ си е дърт ислямист , две коренно различни неща , тоест няма как от там да се организира военен преврат и до сега не сме видели един военен да е казал подобно нещо . ЦРУ и всички служби са пределно наясно с това . Това е едно напълно измислено движение .Вонените направиха преврата опитвайки се да свалят един диктатор , вкарал интелигенцията на Турция по затворите , спечелил милиарди от краден петрол и въоръжаване на терористи от ИДИЛ и водещ една безсмислена гражданска война с 20 милиона кюрди. Движението ПКК на кюрдите беше обявено за терористично , заради студената война , с желанието от САЩ , турците да бъдат преграда за СССР , тоест това беше политическа сделка навремето . Сега времето е друго , но няма как публично да кажат ,че ПКК си е просто една политическа организация бореща се за кюрдска независимост или поне автономия .Турция е много бедна на ресурси , а точно кюрдските територии са връзката с петрола .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 14
korn
преди 5 години
Канцлера винаги подава ръка.Няма значение кой си,от къде си и за кво се бориш.Като си започнал най голямата война в историята,избил си милиони заради нацизъм,расизъм,пари и слава,под ръковотството на един диктатор,и това е коствало живота на половината германци,си правиш някои изводи.Дано Ердоган го рабере преди да е станало много лошо,не само за икономиката но и за народа.Икономическите войни са нищо пред истинските войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още