IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин разследва плащания на Deutsche Bank за саудитски кралски съветник

Преводите на пари са ставали през 2011 г. и 2012 г., като освен това са били предоставяни и други бонуси като посещение на семинар в швейцарски ски курорт и др.

10:57 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската прокуратура разследва двама бивши служители на Deutsche Bank AG по обвинения, че са платили общо 1,1 млн. долара, за да си подсигурят бизнеса за управление на благосъстоянието на високопоставен представител на саудитското кралско семейство, съобщава в Financial Times.

Преводите на пари са ставали през 2011 г. и 2012 г., като освен това са били предоставяни и други бонуси, като посещение на семинар в швейцарски ски курорт и други, показват резултатите от вътрешното разследване на банката, разгледани от FT.

То е било проведено в периода 2014-2016 г. и е довело до отстраняването на шестима души, а на 12 други са били отнети бонуси.

Според вътрешната проверка на банката между 2011 г. и 2012 г. кредиторът е прехвърлил 1,1 млн. долара на четири транша към офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, която е собственост на съпругата на съветника на саудитския член на кралското семейство. Едното от плащанията е било определено като извънредно плащане за намиране на клиент – противоречива, но често срещана практика при бизнеса с управление на благосъстоянието, при която се плаща комисионна за човека, намерил и привлякъл нов заможен клиент.

Разследването на банката обаче установява, че тя не е задължена да прави подобно плащане.

От Deutsche Bank съобщават за Bloomberg, че вече са предприети мерки, за да се гарантира, че няма да има други такива нарушения на правилника на банката, някои от които свързани с борбата с корупцията.

Кредиторът е докладвал на прокуратурата във Франкфурт двамата свои германски служители за даване на подкуп и незаконно присвояване. От прокуратурата заявиха, че разследванията срещу тях текат в момента. Те обаче са оспорили уволненията си от Deutsche – едното дело е било спечелено, а другото – уредено по извънсъдебен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още