IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Санкциите на САЩ срещу Иран може да засилят нестабилността в региона

Германският външен министър определи като „грешка“ решението на Вашингтон страната да се изтегли от ядреното споразумение

14:47 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският министър на външните работи Хайко Маас <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на външните работи Хайко Маас Снимка: Ройтерс

Германският министър на външните работи Хайко Маас предупреди в сряда, че решението на САЩ отново да наложат санкции срещу Иран може да засили нестабилността в региона, предаде БТА.

В интервю за германския в. Passauer Neue Presse Маас определи като „грешка“ решението на Вашингтон страната да се изтегли от ядреното споразумение с Иран, тъй като според него сделката е много по-добра от всяка алтернатива.

„Ние се борим за споразумението, защото е в интерес на нашата безопасност да донесем сигурност и прозрачност в региона“, каза министърът.

Въпреки че според някои в правителството на американския президент Доналд Тръмп новите санкции ще доведат до политическа промяна, Маас предупреди, че предишните примери за „смяна на режима“ в Ирак и Либия са създали още по-големи проблеми.

В същото време по-рано днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че преговорите със САЩ не са тема табу, но без ясен дневен ред ще бъдат безсмислени за Иран, посочва още БТА.

Зариф подчерта, че Иран никога не е отхвърлял преговорите като политическо средство, но те трябва да имат ясно съдържание и цели.

Той посочи още, че вече никой няма доверие на САЩ и е трудно да си представи диалог с тях след възобновените санкции срещу Иран. Министърът изрази и мнението си, че американците няма да успеят да попречат на страната му да изнася петрол и самите те ще трябва да понесат последиците на опитите си да го сторят. Зариф обаче не уточни за какви последици става дума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още