Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Берлинското летище се нуждае от oще 1,9 млрд. евро от държавата

BER ще излезе на печалба едва през 2026 г.

Берлинското летище се нуждае от oще 1,9 млрд. евро от държавата

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Общественият сектор ще подкрепи изпадналото в криза берлинско летище BER с още 1,9 милиарда евро, обяви операторът на аеропорта FBB в петък след заседание на надзорния съвет.

Поради спада на въздушния трафик поради причинената от коронавируса криза вероятно аеропорта няма да бъде на печалба до 2026 г. Собствениците Берлин, Бранденбург и федералното правителство ще трябва да подкрепят летището с допълнителни средства през 2020 и 2021 г. поради пандемията и спада на пътниците.

Шефът на надзорния съвет на FBB Райнер Бретшнайдер заяви, че надзорният съвет е призовал единодушно акционерите да подкрепят предложенията на ръководството, предава DPA.

Още по темата

FBB вече дължи 4,5 милиарда евро. Задълженията към акционерите възлизат на 1,1 милиарда евро, като тук трябва да има частично опрощаване. Освен това държавните акционери трябва да съберат около 800 милиона евро като ликвидна помощ до 2025 година.

„Концепцията се основава и на предположението, че помощта за 2020 г. и 2021 г. ще бъде напълно преобразувана в безвъзмездни средства, аналогично на подкрепата за други отрасли, които са силно засегнати“.

След години закъснения поради строителни проблеми BER отвори врати в края на октомври 2020 г. Разходите нараснаха от около 2,7 млрд. евро до малко под 6 млрд. евро.

Поради пандемията летището ще продължи да трупа загуби в продължение на няколко години. 64-годишният директор на FBB Енгелберт Лютке Далдруп все още има договор до март 2022 г., но иска да напусне в началото на септември 2021 г. Надзорният съвет е приел това искане, каза Бретшнайдер.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември