Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бернанке: Въвеждането на количествени улеснения ще бъде трудно за ЕЦБ

Основните пречки не са икономически, а правни и политически, посочи бившият председател на Федералния резерв на САЩ

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще срещне доста трудности при прилагането на парични стимули в стила на Федералния резерв (Фед), смята бившият председател на централната банка на САЩ Бен Бернанке.

Бернанке посочи, че основните пречки пред прилагането на подобна политика са предимно политически, предава CNBC.

„Пречките пред започването на количествени улеснения, подобни на тези в САЩ, не са икономически. Правните и политическите бариери в Европейския съюз (ЕС) до голяма степен затрудняват прилагането на такава програма“, посочи Бернанке.

Още по темата

Той отвърна и на критиците на паричната политика на Фед, определяйки ги като „лоши икономисти“ заради твърденията им, че количествените улеснения, които надуха счетоводния баланс на централната банка до над 4,5 трлн. долара, ще доведат до инфлация.

„Никога не е имало риск от инфлация. Икономиката беше в сериозен застой. Ако сме се притеснявали от нещо, то това е била дефлацията“, каза Бернанке, визирайки икономическите условия при започването на количествените улеснения. „Четири години по-късно няма индикаци за инфлация. Критиците казват: „Изчакайте още 5 години и ще има инфлация“. Такава обаче няма да има“, категоричен е Бернанке.

Говорейки на конференцията IMPACT, бившият шеф на Фед заяви, че поглеждайки назад към приложените крайни мерки, чувства удовлетворение, тъй като те са били взети във време, когато финансовата система е трябвало да бъде спасявана.

„Като цяло хората реагираха много положително. Времената бяха много трудни и със сигурност не всичките ни решения са били правилни. Имаше много гняв, много хора бяха недоволни от състоянието на икономиката и имаха причини за това. Обществеността обаче беше много толерантна, за което съм наистина благодарен“, каза още Бернанке.

По статията работиха: Боян Христов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Започват президентските избори в Беларус