Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безкешовото бъдеще на Швеция разкрива цял един свят на скрити рискове

Дигиталните трансакции носят много ползи, но не са защитени от срив на дигиталните мрежи и кибератаки

Безкешовото бъдеще на Швеция разкрива цял един свят на скрити рискове

Снимка: Bloomberg LP

Швеция може да е на път да отнесе първокласните си безкешови разплащания на следващото ниво, тъй като пандемията заплашва да тласне банкнотите и монетите й близо до изчезване, пише Bloomberg.

Стефан Ингвес, гуверньор на Риксбанк, заяви преди време, че някои млади шведи вече „нямат никаква представа“ как изглеждат истинските пари. Това бъдеще тревожи Ингвес и други и той казва, че може да се наложи депутатите да се намесят преди да е станало твърде късно.

Не винаги е било явно, че безкешовите разплащания може да се превърнат в риск. Осъществяването на дигитални трансакции носи много ползи, включително прозрачност, която затруднява значително прането на пари и укриването на данъци. Но Швеция изглежда е преминала ключова повратна точка. Ако няма никакви пари в брой, към които да се завърне, какво ще стане, ако дигиталните мрежи излязат от строя? А кибератаките? Те могат да причинят много повече вреди от старомодните банкови обири.

„Ако светлините угаснат, трябва да имаме достатъчно физически пари в тази страна, далеч преди да е станало опасно, за да можем да се върнем към използването на физически пари, ако има сериозен проблем“, казва Ингвес.

Швеция опитва да разреши проблема с безкешовите разплащания насред пандемия, която превърна допира до пари в здравен риск и в резултат на това ги направи по-непопулярни от всякога. Предпочитаният метод за разплащане сега е напълно безконтактен за максимална здравна сигурност.

Шведската банка Klarna AB счита, че 73% от картовите разплащания от клиентите й сега са безконтактни, което е ръст спрямо 63% преди пандемията. „Хората не искат да докосват монети и банкноти“ или „да натискат бутони“, казва Вивека Содербак, мениджър от отдела за анализи на потребителите в Klarna. Коронавирусът „ускорява тази тенденция“, допълва тя.

Швеция има по-малко пари в обращение от всяка друга страна в света на ниво от около 1% от брутния вътрешен продукт, сочат последните налични данни. За сравнение в САЩ те са 8%, а в еврозоната – над 10%.

Ингвес казва, че проблемът поставя и „практически въпроси“ за ролята на централната банка. Затова шведската Риксбанк е направила по-голямо предварително планиране от повечето други централни банки, за да разбере как да остане релевантна и как да гарантира, че гражданите няма да се озоват внезапно без достъп до реални пари.

През 2017 г. Риксбанк започна да проучва възможността за емитиране на дигитални пари. По-рано тази година тя започна пилотен проект за установяване на технологиите, от които се нуждае, за да направи възможна т. нар. е-крона. Безконтактните картови разплащания в скандинавския регион нарастват, като трансакциите са се увеличили с 30% в Швеция и със 114% в Норвегия от януари до август, сочат данни на компанията за картови услуги Nets A/S.

Още по темата
Тенденцията е видима в цял свят. Близо 60% от трансакциите с карти Visa извън САЩ са осъществени с натискане на бутон на екран, съобщи компанията. За сметка на това безконтактните трансакции, включително чиповете за безжична комуникация между две устройства, използвана от услуги за мобилни разплащания като Apple Pay, не се използват много в САЩ, съобщи подразделението на Федералния резерв във Филаделфия в доклад.

В същото време един от последните бастиони на кеша – джобните пари на децата, също отмира в Швеция. Само 16% от шведските деца получават редовни дажби във формата на физически банкноти и монети, показа допитване на Sifo през юни.

Svenska Handelsbanken, най-големият кредитор в Швеция, въведе дигитална детска касичка, за да помогне на децата да управляват джобните си пари чрез мобилните си телефони.

Но следващото поколение на Скандинавския полуостров може да не знае какво е физическа детска касичка, погребвайки повсеместните някога предмети за спестявания, станали популярни благодарение на Ханс Кристиан Андерсен, наред с телефоните с шайба и флопи дисковете.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Умници. Електронните пари изискват:
1. Непрекъсваема интернет свързаност.
2. Постоянно носене на мобилни телефони.
3. Пълно GSM покритие.

Спирането на интернета в даден район ще блокира цялата икономика в района. Няма да могат дори храна да си купят.
Търсейки лесното, ще станат прекалено зависими от мобилните оператори и тяхната инфраструктура. Едно голямо слънчево изригване или земетресение ще им разкаже играта.
0
 
8
 
3
ing5rov до: cyclop
преди 2 месеца
не се шашкай , така е в света на СМРАД овете ...
1
 
6
 
2
преди 2 месеца
Какво се случва с БЕЗУМНАТА цензура в коментарите??? Или написах те-гли, или ме-сти, не помня, но е цензурирано? Тези думи, дори да се напънеш с две ръце, трудно може да ги на-ме-стиш в нещо обидно или спорно??? В дирбеге ми цензурираха ***??? (чу-гун), за пе-дал да не говорим (пишех за управление на автомобил) Много, много странен става съвремения интернет свят. Е, поне още не сме на етап да ми правят автоматични микро-глобички по 5-10 лв за всяка цензурирана дума.
2
 
6
 
1
преди 2 месеца
Гледайте да не кажете нещо против емигрантите, или да не сбъркате джендъра на някой касиер в супермаркета, че току-виж сметките блокирани. Или, глобичката направо си се *** към бюджета, без коментар. Като в Китай, пресичаш не на пешеходна пътека, facial recognition, глоба се тегли от сметката ти автоматично, и получаваш смс. Само липсва електрошоков нашийник в системата.

Още от Европа
Възстановяването на британската икономика от COVID -19 ще отнеме поне две години