Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата през май е била 12,7%

От Евростат са ревизирали във възходяща посока и данните за безработицата у нас през предходните три месеца

Безработицата в България е била 12,7% през май при средно за Европейския съюз (ЕС) и еврозоната равнище от съответно 10,9% и 12,1%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение, според Агенцията по заетостта, чиято статистика се базира на регистрираните в бюрата по труда в страната, а не на икономически активното население, безработицата през май е била 11%.

От Евростат са ревизирали във възходяща посока и данните за безработицата у нас през предходните три месеца. Безработицата през април не е била 12,3%, каквато беше първоначалната оценка, а 12,8%. Оценката за безработицата през март е повишена от 12,6% до 12,9%, а през февруари – от 12,5% до 12,8%.

Безработицата в ЕС и еврозоната е продължила да нараства през май, достигайки до нови рекордно високи равнища, като най-големи повишения са регистрирани в Кипър, Гърция и Словения, а най-големи спадове – в балтийските държави.

Още по темата

Общо малко над 26,4 млн. граждани на ЕС са били без работа през май, като от тях малко над 19,2 млн. души са от държавите от еврозоната.

Австрия продължава да е държавата с най-ниска безработица в ЕС – 4,7%, следвана от Германия – 5,3%, и Люксембург – 5,7%. Испания е лидер по висока безработица в ЕС (близо 27%), следвана от Гърция (26,8%, но данните са от март).

Над 5,5 млн. младежи до 25-годишна възраст са били без работа през май, сочат още данните на Евростат. От тях 3,531 млн. души са граждани на държавите от еврозоната. Младежката безработица в ЕС остава стабилна на ниво от 23%, а в еврозоната – 23,8%, като в Германия, Австрия и Холандия е най-ниска (съответно 7,6%, 8,7% и 10,6%), а в Гърция, Испания и Португалия – най-висока (съответно 59,2%, 56,5% и 42,1%).

В България през май нивото на младежката безработица е било 26,2%, като данните за предходния месец са ревизирани надолу от 28,9% до 26,9%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 8 години
Безработицата в България е много по-висока, но не се признава още. Герб се стараха 4 години и нещо да постигнат това.

Още от Европа
Гръцкият премиер с първа визита до Москва в опит да договори евтин газ