Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата в България остава на най-ниското си ниво от 2009 г.

Безработицата в Европейския съюз като цяло е стабилна в края на миналата година

Безработицата в България остава на най-ниското си ниво от 2009 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Равнището на безработицата в България остава стабилно в края на миналата година. През декември 2016 г. нивото ѝ се запазва на 7,1%, колкото беше и през ноември 2016 г. Това е и най-ниското ниво на безработицата от 2009 г. насам, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 231 хил. души в България са били без работа в края на миналата година, изчислява Евростат.

Младежката безработица у нас обаче се увеличава до 22,4% през декември от 22% през ноември. Броят на безработните младежи до 25 години остава 33 хил. души, т.е. увеличението най-вероятно идва от спад на икономическата активност сред младите хора, а и намаляването на броя на младежите заради демографската ситуация.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло също остава стабилна в края на миналата година на ниво от 8,2%. Нивото ѝ в еврозоната се понижава с 0,1 процентни пункта до 9,6%.

Общо малко над 20 млн. души в ЕС са били без работа през декември 2016 г., от които приблизително 15,6 млн. са граждани на държавите от еврозоната.

Подобни тенденции се отчитат и при младежката безработица в ЕС и еврозоната. В блока като цяло показателят остава без промяна на ниво от 18,6%, а във валутния съюз се понижава с 0,1 процентни пункта до 20,9%.

Общо малко над 4,2 млн. младежи до 25 години в Европейския съюз са били без работа през декември 2016 г., от които почти 3 млн. са от държавите от еврозоната, показват данните.

Чехия и Германия остават държавите в ЕС с най-ниска безработица – съответно 3,5% и 3,9%, а Гърция и Испания са с най-висока – съответно 23% и 18,4%. Що се отнася до младежката безработица, най-ниска е тя в Германия (6,5%), а най-висока – в Гърция (44,2%), Испания (42,9%) и Италия (40,1%).

Хърватия, Испания и Португалия продължават да са държавите с най-силен спад на безработицата в ЕС през последния месец на миналата година. Ръстове са отчетени в Кипър, Италия, Естония и Дания.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Експерт: България няма ясна дипломация за опазване на околната среда