Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата в България остава стабилна и през август

Нивото на безработицата в страната остава без промяна поне през последните четири месеца, показват данни на Евростат

Безработицата в България остава стабилна и през август

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в България остава стабилна и през август на месечна база на ниво от 6,2%. Това сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани днес.

Така нивото на безработица в България остава без промяна поне през последните четири месеца. На годишна база обаче се отбелязва сериозно понижение, като през август 2016 г. без работа са били 7,4% от трудоспособното население в страната.

Безработните у нас през осмия месец на 2017 година са общо 209 хил. души, показват още данните на европейската статистика.

Нивото на младежка безработица в страната леко се понижава, но остава високо като цяло. През август тя е достигнала 13,5%, което е с 0,4 процентни пункта по-малко спрямо предишния месец и с 0,7 пр.п. спрямо май. На годишна база все пак се отчита по-сериозен спад, като през август 2016 г. тя е била 18,6%. Общо 21 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през осмия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло отчита лек спад през август на месечна база, достигайки до 7,6% от 7,7% през юли. На годишна база обаче се отчита по-сериозно понижение спрямо 8,5-те процента през август 2016 г., което е разлика от 0,9 пр.п. Това е най-ниското ниво на безработица от ноември 2008 г.

Безработните в региона през август са били общо 18,747 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там остава без промяна през август спрямо юли на равнище от 9,1%. На годишна база обаче отново има намаление – от 0,8 пр.п. Така равнището на безработица в еврозоната достига най-ниското си ниво от февруари 2009 г. Безработните в региона през август са били 14,751 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработицата през август 2017 г. са били отчетени в Чехия (2,9%), Германия (3,6%) и Малта (4,2%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (21,2% за юни 2017 г.) и Испания (17,1%).

На годишна база нивото на безработицата през август 2017 г. е спаднало в почти всички страни членки с изключение на Финландия, където е останало без промяна. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 13,1% до 10,7%), Гърция (от 23,5% до 21,2% за юни на годишна база) и Испания (от 19,3% до 17,1%).

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако