IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България през ноември е била 12,9%

Младежката безработица се е увеличила до 28,5%, показват данните на Евростат

13:17 | 08.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в България през ноември е била 12,9%

Безработицата в България през ноември е останала стабилна на ниво от 12,9%, колкото беше и през октомври, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 436 хил. души са били без работа в предпоследния месец от годината, изчисляват от службата.

За сравнение, според Агенцията по заетостта безработицата у нас през ноември е била 11,5%. Агенцията обаче я измерва на базата на регистрираните в бюрата по труда, докато Евростат прави изчисленията на базата на икономически активните лица.

Страната ни е в първата десетка в Европейския съюз (ЕС) по най-висока безработица. Изпреварват ни Гърция, където е измерена безработица от 27,4%, Испания с 26,7%, Хърватия с 18,6%, Кипър със 17,3%, Португалия с 15,5% и Словакия с 14%.

Най-ниска остава безработицата в Австрия (4,8%), следвана от Германия (5,2%) и Люксембург (6,1%).

Безработицата в еврозоната през ноември също е останала стабилна на рекордно високо равнище от 12,1%. Средното ниво на безработицата за целия ЕС също е без промяна – 10,9%. Общият брой на безработните в ЕС е бил над 26,5 млн. души, от които над 19,2 млн. са граждани на държавите от валутния блок.

Най-бърз ръст на безработицата през ноември е отчетен в Кипър, Италия, Гърция и Холандия, а най-силен спад – в Ирландия, Латвия, Португалия и Унгария.

Безработните младежи до 25-годишна възраст от държавите от ЕС са били над 5,6 млн., като от тях над 3,57 млн. са граждани на държавите от еврозоната. Нивото на младежката безработица в ЕС е било 23,6%, а в еврозоната – 24,2%. Най-ниска остава младежката безработица в Германия и Австрия, а най-висока – в Гърция и Испания.

В България младежката безработица през ноември е била 28,5% - колкото и през ноември 2012 г. Спрямо октомври 2013 г. се набюдава лек ръст от 0,2 пр. п. Броят на безработните младежи се изчислява на 63 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 3
divo
преди 10 години
Цитати от днешни статии: "Младежката безработица се е увеличила до 28,5%...""Еуфорията на БФБ продължава..."Това е дългогодишният резултат от валутния борд у нас.Хайде нашенските неолиберални папагали да обяснят "научно" какво става.И ако вече сме цъфнали, кога точно ще вържем. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още